Terwijl het land ongekend zware klappen krijgt van de corona-pandemie, moeten Italiaanse fabrikanten de blik op de toekomst houden. Badalini en Olivier zien met hun eigengereide oplossingen kansen voor onkruidbestrijding in de lage landen.
De ene fabriek heeft een lange historie met een beproefd concept. De andere is opgericht in 1978 en trekt de aandacht met opzienbarende en innovatieve alternatieven voor vingerwieden. “Maar als je onkruid onder de omstandigheden in de Po-vlakte de baas kunt zijn, dan kun je het overal.”
Dat de Italianen een interessante visie en misschien wel een voorsprong op het gebied van mechanische onkruidbestrijding hebben, is volgens eigenaar Gaston Dekker van Ecoagri uit het Zeeuwse Hoedekenskerke geen toeval. Omdat chemie onder het vergrootglas ligt, is mechanisch aan een ware revival bezig. “Want laten we eerlijk wezen, mechanische onkruidbestrijding was hier niet meer van zo’n grote betekenis.
De Italiaanse landbouw is echter totaal anders ingericht. Van kleinschalige bedrijven in de bergachtige gebieden tot de grote uitgestrekte percelen in de Po-vlakte. Daarom is daar altijd wel een markt geweest. Een bedrijf als Badalini heeft een historie van meer dan honderd jaar in de mechanische onkruidbestrijding. Het is gewoon één van de grootste fabrikanten ter wereld, alleen vrij onbekend in onze regio. Door structuur van de landbouw bouwen ze oplossingen van groot tot klein. Van anderhalve meter voor de kleine teler of tuinder tot twaalf meter voor de grotere teeltbedrijven. Een wiedmachines is tegenwoordig ook een maatpak en daarom ziet Badalini kansen in Nederland en België. Helemaal nu de conventionele teler ook steeds meer interesse krijgt voor een mechanische oplossing.”
Badalini zet in op onkruidbestrijding met gepatenteerde veertanden
Veertanden
Badalini valt vooral op door de gepatenteerde vingerwieder. “Eigenlijk is het een draad, een stalen pen. Door de scherpte in combinatie met behoorlijke snelheid wordt er makkelijker grond gepakt dan met de dikke vinger van een vingerwieder. Hoge snelheden zijn mogelijk afhankelijk van de planten en grootte hier van”, legt Dekker uit, “Alles wordt net wat beter los gegooid. Vingers trekken de grond heel anders open. Vooral onder wat lastige omstandigheden ondervind je daar de voordelen van. Zelfs plakkerige klei wordt goed los gemaakt. Feit blijft wel dat het durven is. Lef en gezond verstand, maar dat is met handwieders net zo.”
De ‘veertanden’ zijn in hoek verstelbaar. “Het is per gewas even uitzoeken, maar voor loonwerkers met meerdere klanten en verschillende teelten is dat natuurlijk ideaal. Voor bepaalde gewassen zet je de wieder wat hoger op, zodat je een grotere omloopsnelheid. Per teelt kun je daarin variëren.” Badalini heeft haar interrow cultivator Maia voorzien van plaatjes, om de planten in de rijen af te schermen. Met tien tot twaalf kilometer per uur moet je dat doen. Grond gaat via het plaatje terug de rij in.” De Maia is door de toevoeging van het plaatje uitstekend geschikt voor onkruidbestrijdingen in bijvoorbeeld bieten, bonen en kolen. Maar ook beddenteelten waar andere fabrikanten weinig alternatieven bieden, kan Badalini een oplossing zijn.”
Verschillende modellen
Maia is het nieuwste model waarmee Badalini verder voortborduurt op haar beproefde techniek. “De bewerking oogt misschien wat onconventioneel doordat er door de snelheid och wel veel grond wordt verzet. Daarentegen is het resultaat subliem. Twee uren in het zonnetje na de bewerking en het is echt gedaan met het onkruid. Bovendien is de grond mooi korrelig.” Voor onkruidbestrijding in tomaten en suikerbieten heeft Badalini de Diana, waarbij ook de veertanden het belangrijkste wapen zijn. Met de Romeo heeft de Italiaanse fabrikant nog een wieder in het pakket, die vollevelds maar ook in rijenteelt kan worden gebruikt. Dekker benadrukt dat alle machines kunnen worden uitgevoerd met camera- en gps technieken.
“Badalini is een gevestigde naam in de markt. Een stokoud familiebedrijf, dat veel kennis en ervaring heeft en daardoor de beproefde technieken al heel lang aanbieden. De ontwikkelingen zitten vooral in de details. We hoeven van hun geen spectaculaire innovaties te verwachten.” Hoe anders is het met de onderneming Olivier. Deze fabrikant heeft in 1978 haar opwachting gemaakt in de wereld van onkruidbestrijding.
Tekst: Martin de Vries
Foto's: Badalini en Olivier