Maisteelt in stroken heeft zich door de droge weersomstandigheden van de afgelopen jaren niet echt kunnen onderscheiden. Toch zijn melkveehouders en loonwerkers in Friesland overtuigd van de meerwaarde met het oog op draagkracht. Loonwerker Cor Buma uit It Heidenskip merkt dat de interesse groeit. “Zelfs zonder natte herfst zie je dat mais uit strokenteelt schoner blijft dan bij traditionele maisteelt.”
Het proefperceel bij melkveehouder Jolmer de Vries uit It Heidenskip moet de verschillen laten zien tussen bewerking met een strokenfrees en traditioneel ploegen. Met een Claas 640 Arion en een Amazone ED 452 precisiezaaimachine op cultuurbanden wordt het geploegde land ingezaaid. Het traditionele gedeelte is voorzien van vloeibare kunstmest. “De zaaielementen zitten precies tussen de wielen de opkomst zo egaal mogelijk te maken”, legt Cor Buma uit.
Speciale strokenfrees
Voor de strokenteelt wordt een Steyr 6185 over het perceel gestuurd. De trekker is voorzien van een strokenfrees, speciaal aangepast door Buma, en uitgevoerd met een Väderstad zaaimachine. Elektrisch aangedreven, waardoor er geen wielslip plaatsvindt. Meteen wordt ook granulaat direct bij het zaadje gelegd. “De strokenfrees hebben we zes jaar geleden ontwikkeld. De mechanisatie is nog altijd hetzelfde. Uiteindelijk moet het grote voordeel in de kwaliteit van de mais zitten.”
“We merken dat de natuur een grote speler is”, stipt Cor Buma aan, “De laatste jaren zien we dat de opkomst van mais in stroken iets minder is, waardoor er weinig verschil is met de traditionele manier van telen. Grondtemperatuur, wind, stuifschade. Het zijn allemaal factoren die meetellen.”
Groeiende interesse
De belangstelling voor maisteelt in stroken groeit. Ook omdat ploegen, als voorbewerking, vooral op veengrond onder het vergrootglas ligt. Het project wekt daarom de interesse van melkveehouders. “Strokenmais maakt het mogelijk om eerst een snede gras van het land te halen en daarna met de strokenfrees het land geschikt te maken voor de maisteelt. Het drogestof gehalte uit strokenmais haal je met gras niet. Dat is echt een voordel.”
“Kritisch boeren bepaalt succes van strokenteelt”
“Er moet echter wel water op om de teelt te doen slagen. Met zulke droge periodes is ons advies ook vooral om met de sleepslang het land te bevochtigen. Niet met een kanon, want dat is te oppervlakkig en te duur.” Ook adviseert Buma aan melkveehouders om te kijken wat er precies in de mest zit dat op het land wordt uitgereden, zodat het maisplantje de exacte voeding krijgt die nodig is. “Mest uit de stal varieert iedere keer. Kritisch boeren bepaalt het succes van de teelt. Daarom zie ik ook het voordeel van NIR-sensortechnieken.”
Voordeel in behoud draagkracht
Melkveehouder Jolmer de Vries stelt aardig te weten wat er in zijn mest zit. “Omdat wij veel mest afzetten. Het succes van strokenteelt valt en staat voor mij met het behoud van draagkracht. Door de droogte zie je dat verschil niet. Wel komt het mais schoner van het land. Daar zit onder deze omstandigheden het grootste voordeel in.”
De Vries heeft een proef van twee jaar. Gemiddeld wordt ongeveer 7 van de 110 hectare gebruikt voor maisteelt. “De proef ben ik gestart uit nieuwsgierigheid en met het oog op de draagkracht. De nieuwsgierigheid is er nog steeds wel. De teelt gaat verder prima.”
Tekst en foto’s: Martin de Vries