Melkveebedrijf Dijkveld Stol in Rutten heeft ruim tweehonderd melkkoeien en honderdtien stuks jongvee. Om de capaciteit te verhogen en het kwaliteitsverlies te minimaliseren onderzocht de melkveehouder diverse inkuiloplossingen. Vanuit bestaande contacten met Jan-Dirk van der Tol kwam Peter Dijkveld Stol uit bij het inslurfsysteem Feedtuber.
Dijkveld Stol: "We hebben afgelopen jaar een van de mais in de slurf gedaan. Als ik zie hoe mooi fris de mais daaruit komt, zonder inkuilverliezen. Dan ben ik heel blij met deze investering."
Dijkveld Stol moest na afschaffing van het melkquotum terug in het aantal vanwege de 8,9 procentregeling. Een flinke aderlating die uiteindelijk ook effect heeft gehad op zijn keuze voor de Feedtuber: “De kwaliteit van het ruwvoer is hierdoor nog belangrijker geworden”, aldus de melkveehouder uit de Noordoostpolder. “De goede balans vinden om minder snijmais en meer gras te gebruiken staat of valt met een superieure kwaliteit van de uitgekuilde mais. Wij teelden altijd mais na de bloembollen. Als ik die mais uit de sleuf haal, dan is die door een korter groeiseizoen, iets minder van kwaliteit. Maar doordat de Feedtuber de mais direct zuurstofvrij (luchtdicht) opslaat, is er sprake van optimale conservering. De smaak blijft en er zit geen schimmel in. Dat laatste stukje voederwaarde dat je dan misschien mist doordat we na de bloembollen telen zegt dan niet zoveel. Als de koe een halve kilo meer opeet, dan zijn alle verliezen weer gecompenseerd.”
De afschaffing van het melkquotum heeft voor Dijkveld Stol effect gehad op zijn keuze voor de Feedtuber
“Minder verliezen, minder zaaien”
Vorig jaar hadden ze bij Dijkveld Stol minder voederwaarde op de analyse, maar dat was niet terug te zien in de melkproductie. “Dat zegt mij al genoeg. Als we daar de hoofdmais indoen, dan zouden we volgend jaar misschien wel vijf procent minder kunnen zaaien omdat je minder verliezen hebt. Mais is daarom voor mij een heel mooi product om met de Feedtuber in te kuilen, omdat ik daar geen verliezen in wil accepteren. Ik denk dat een slurf een heel mooi systeem is voor mensen die geen sleufsilo hebben. Je hebt minder arbeid dan met inkuilen. Uiteraard betaal je er wel een beetje meer voor, maar je hoeft de shovel ook niet te betalen en het allerbelangrijkste: je hebt de mais perfect op de plaat liggen.”
Heeft u vragen? klik hier!
Geen gras
De melkveehouder in Rutten gebruikt het dus enkel voor de mais en niet voor gras. En dat is heel bewust: “Gras is veel minder egaal dan mais en daardoor niet zo geschikt voor het bewaren in een slurf. Er zijn in dit gebied ook te veel verschillende grondsoorten waar het gras vanaf komt. We hebben nu twee seizoenen mais in de slurf gehad en de perspulp nu al voor het derde seizoen. Daar ben ik heel tevreden over. Het neemt wel een hoop ruimte in beslag, maar dat nadeeltje weegt niet op tegen de vele voordelen.”
“Onbekend maakt onbemind”
De reden dat dit opslagsysteem nog niet veel gebruikt wordt in Nederland komt volgens Dijkveld Stol enerzijds door het ruimtegebrek – met de huidige grondprijzen is grond opofferen voor een slurf gewoon geen optie – en anderzijds is het systeem nog lang niet bij iedereen bekend. “Als ik nu een silo zou moeten plaatsen, dan werd er voor de mais geen silo meer gebouwd. Bij de meeste bedrijven ligt er al een sleufsilo met platen. En daarom werken ze daarmee. Bovendien zijn er maar weinig loonwerkers die met een Feedtuber rijden. We waren één van de eersten die met de perspulp aan de slag gingen en van daaruit zijn we verder gaan samenwerken met Jan Dirk van der Tol en de Feedtuber. Tot nu toe werkt dat – op een gescheurd stukje zeil na – perfect.”
Lange termijn
Peter Dijkveld Stol overlegt regelmatig met Jan Dirk van der Tol over toekomstige toepassingen van het Feedtuber-systeem. “Daar wordt samen met Jan Dirk wel over nagedacht inderdaad, maar dat is iets voor de langere termijn. We blijven de komende jaren sowieso doorgaan met dit inkuilsysteem en willen ernaartoe werken dat we straks alle mais in een slurf doen. Ik wil in dat proces geen verliezen behalen, de zetmeelwaarde behouden en uiteindelijk de voerkosten verlagen. Dan is in mijn optiek de Feedtuber de beste oplossing.”