De samenstelling van mest heeft voor Nederlanders weinig verrassingen. Het is misschien daarom wel dat Naarbij Infra-rood (NIR) sensoren hier ‘nog’ niet zo populair zijn in vergelijking met omliggende landen. Nog, want de technologie is ook in Nederland aan een opmars bezig. Bij KAWECO worden steeds meer mesttanks met de NIR-technologie uitgevoerd. Door middel van de koppeling met de GeoSwitch komt de data meteen in de cloud. “Sturen op waardes in de mest, uitrijden op basis van taakkaarten en de samenstelling realtime kunnen zien.”
KAWECO-mesttanks
Tien tot twaalf KAWECO-mesttanks zijn inmiddels voor Nederlandse klanten bij producent Reesink Production van NIR-sensoren voorzien. De komende tijd wordt er in meerdere landen demo’s gedraaid met tanks achter een CLAAS XERION. Proeven in verschillende landen, maar ook vooral verschillende soorten mest, verklaart David Wunderink, junior accountmanager voor Kaweco in Nederland.
Een zestien kuub Double Twin Shift tank van KAWECO is recentelijk voorzien van een NIR-sensor.. “De technologie brengen we in de fabriek van Reesink Production in het Gelderse Hengelo aan. De sensor plaatsen we op de vulleiding. Er wordt daarbij gewerkt met een hydraulische pompaandrijving of by-pass voor de afgifte. De NIR-sensor is gekoppeld aan Isobus, zodat naast het meten van de waarden er ook op kan worden uitgereden. Door de combinatie met een Trimble-GPS sturingsysteem kun je per sectie afsluiten en doseren doormiddel van taakkaarten. Met NIR-technologie zijn we voor buitenstaanders misschien geen koploper, maar de combinatie met de GeoSwitch is wel bijzonder. Zo is het mogelijk om realtime de data te zien. Bijvoorbeeld aan de keukentafel.”
NIR-sensoren
Bestandsdelen uitrijden Wunderink ziet veel voordelen in het gebruik van NIR-sensoren. “Deze technologie maakt het mogelijk om op de gehaltes van de mest uit te rijden. Tijdens het vullen meet de sensor door middel van infraroodstralen de inhoud van de mest, oftewel de gehaltes stikstof, fosfaat en kali die door de buis gaan. Als de tank vol is, weet je de bestandsdelen per kuub of per liter.” Grote voordeel is dat per hectare precies duidelijk is hoeveel er wordt uitgereden. “Ook met wisselende mestkwaliteit of -dikte. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld op basis van kilo’s fosfaat uit te rijden. Bij de ene tank moet je wellicht dertig kuub uitrijden, terwijl je bij de andere met twintig kuub voldoende hebt. Dankzij de NIR-sensor weet je zeker dat de waarden op het land gelijk blijven.”
De voordelen kunnen op gras- en maisland worden verzilverd. Wunderink denkt dat ook op akkerbouwland van NIR-technologie wordt geprofiteerd. “Juist omdat akkerbouwers vaak mest aanvoeren van verschillende bedrijven. Iedere vrachtwagen heeft mest met verschillende waarden, die dankzij de sensor precies op het land kunnen worden uitgereden.” In de praktijk blijkt dat door de NIR-technologie een gelijkmatige groei van de gewassen tot gevolg heeft. “Je kunt nu immers sturen op waardes in de mest, maar ook op basis van taakkaarten, zodat je ook de plekken weet waar je op dat dat moment meer of minder mest moet uitrijden.”
Taakkaart.nl KAWECO
Taakkaart.nl KAWECO is overtuigd van de meerwaarde van NIR-sensoren. De machinefabrikant heeft gekozen voor de sensoren van het Duitse technologiebedrijf MUT Electronics. Steeds meer mesttanks worden met de technologie uitgevoerd. “De waarden in de mest worden tijdens het vullen op het erf gemeten. Je kunt dan de pomp laten draaien om de mest homogeen te houden. Door de samenspraak met de satellietbeelden van Taakkaart.nl, de applicatie van Agrometius, kun je per week zien welke biomassa er staat. Voor het plaatsspecifiek uitrijden laad je de satellietbeelden en de gegevens van de NIR-sensor in op de computer. Gps-sturing zorgt, door het aanpassen van het pomptoerental voor de juiste afgifte op de juiste plek.”
Door de Isobus-koppeling worden de waarden uit de NIR-meting ook gelogd in de bijbehorende bediening. “Door GeoSwitch kan bij wijze van sprake aan de keukentafel worden gezien welke waarden er op een dag worden uitgereden. Voor ons is het functioneel communiceren van realtime data de nieuwste uitbreiding op het gebied van NIR. Live de waarden van de stoffen zien en er ook daadwerkelijk wat mee doen. Het is een volgende stap in precisiebemesting.”
Bodemscans
Omdat Taakkaart.nl mogelijk ook gegevens van Veris bodemscans gebruikt, is de NIR-sensor meteen een goede toevoeging om op basis van de bodemomstandigheden de juiste hoeveelheden stikstof, fosfaat en kali uit te rijden. “De technologie is bovendien accuraat. De sensoren zijn DLG getest, wat maakt dat de waarden bewezen betrouwbaar zijn.”
Toekomst Wunderink verwacht dat NIR-technologie mogelijk nu al een antwoord geeft op toekomstig aangescherpte wetgeving. “Je weet immers precies wat je uitrijdt. NIR is nog niet de standaard, maar de groep gebruikers wordt steeds groter. Dat merken wij ook aan het aantal tanks en zelfrijders waar wij sensoren in plaatsen. Ook minder luxe tanks, die op z’n minst Isobus ‘spreken’, kunnen al met NIR worden uitgevoerd.”
Binnen Kaweco wordt vanzelfsprekend nagedacht over wat een volgende stap met NIR kan zijn. Kan dat bijvoorbeeld aansluiting op het Tractor Implement Management system (TIM) dat zijn? Wunderink sluit het niet uit. “Op basis van het gevraagde vermogen van de tank de trekker minder of meer toeren te laten draaien? Dat zou zomaar eens kunnen.”
Wilt u meer ervaringen lezen? Klik hier
Meer informatie
Bent u ook benieuwd wat KAWECO u voor waarde kan bieden?
Neem contact op met Nick Selman!
T:+31(0)6 55 89 87 25 | E: nick.selman@kaweco.com | W: www.kaweco.com