De maisprijs is al een poos stabiel en vertoont weinig beweging. Ook voor 2018 voorziet ABN AMRO geen al te spannende ontwikkelingen. Wel verwachten we dat de prijs eerder stijgt dan daalt doordat de productie licht krimpt en de vraag naar mais recordniveaus lijkt te bereiken. Maar door de hoge voorraden blijft een stijging wel beperkt. ABN AMRO verwacht dat de prijs van mais tegen het einde van 2018 op 3,5 USD/Bu uit zal komen tegen 3,3 USD/Bu nu.
In het belangrijkste exportland van mais, de VS, daalt het aantal hectaren waarop mais wordt verbouwd naar verwachting met 4% (USDA). Door een gelijkblijvende opbrengst per hectare zakt de maisproductie in de VS met eenzelfde percentage. Ook in Brazilië en Oekraïne krimpt de productie naar verwachting van het IGC (International Grain Council). Voor Argentinië geldt dat de slechte weersomstandigheden zorgen geven over de uiteindelijke maisoutput van dat land. In Europa daarentegen verwacht het IGC een stijging van de maisopbrengsten. Deze stijging komt met name door hoger rendement per hectare. Boeren verhogen het rendement van de maisteelt in Europa door technologie en veredeling. Dit is al langer gaande. Sinds 2014 nam het aantal hectaren waarop mais werd geteeld met circa 10% af terwijl de productie met datzelfde percentage steeg. Het aantal ton per hectare steeg dus flink. Deze stijging is vooral te zien in landen als Roemenië en Hongarije, maar ook Frankrijk liet een stevige rendementsgroei zien in die periode. De hogere rendementen per hectare en relatief gunstige weersomstandigheden zorgen ervoor dat Europa een van de weinige regio’s is waar de maisoogst nog wel gaat toenemen. Maar ondanks deze stijging daalt de wereldproductie met 3% in 2018.
De behoefte aan mais neemt toe. De verschillende eindmarkten (voedingsmiddelen, veevoer en industrieel gebruik) laten een vraagstijging zien. Vooral het industrieel gebruik van mais is groeiende; meer mais wordt omgezet in glucose en dextrose voor de verwerkende industrie.
Bron: ABN AMRO