De financiële schade van maiskopbrand is groot. Vaak wordt de schimmelziekte onterecht verward met builenbrand, alleen zijn de gevolgen aanzienlijk groter. De schimmel trekt in de kolf. Aan de buitenkant is weinig te zien. Bij een behoorlijke besmetting is de kolf helemaal zwart van de schimmelbollen. “Schimmel in de kuil wil je te allen tijde voorkomen. Zetmeel klapt bovendien gruwelijk onderuit. Maiskopbrand is enorm besmettelijk, maar het antwoord blijkt simpel: Kies het juiste ras.”
Aandacht voor ‘sluipmoordenaar’ maiskopbrand
Maiskopbrand rukt in Nederland steeds verder op en dat betekent ook dat de schade voor de melkveehouderij steeds groter wordt. Aandacht voor deze sluipmoordenaar is essentieel. Loonwerker Arie Verhoef uit het Utrechtse Lopik heeft zijn bedrijf gespecialiseerd in mais: van grondbewerking tot oogst. Ook heeft hij vier hectare eigen grond waarbij hij proeven doet met rassen, om zo zijn melkveehouder beter te kunnen ondersteunen met advies. “We hadden ineens een flinke aantasting. In een kwart van de percelen zat het. Bovendien is het enorm besmettelijk.”
Hoe verspreid maiskopbrand zich?
Het probleem met maiskopbrand, dat vijftien tot twintig jaar geleden in Nederland voor het eerst de kop op stak, was groot in de omgeving van Lopik. Er is naar verschillende oplossingen gezocht, maar ook bespuiten biedt geen soelaas.
“Ook al maak je het oogstmaterieel goed schoon, blijft de kans op verspreiding groot.”
De schimmel wordt verspreid door de wind en de landbouwmachines. Het verwaaien van sporen kan voor een explosieve besmetting zorgen. Maiskopbrand trekt de grond in en tast de maisplant via de wortel aan. Een groeiachterstand is nog het minste probleem. Als de kolven rond augustus open gaan staan, is het kwaad geschiet. “Ook al maak je het oogstmaterieel goed schoon, blijft de kans op verspreiding groot.”
Twee verschillende rassen naast elkaar
Per toeval ontdekte Verhoef de oplossing. “We zagen in ons proefperceel een duidelijke scheidslijn. Er stonden twee verschillende rassen naast elkaar. Eén was compleet besmet, terwijl de andere brandschoon was. We zijn toen gaan kijken naar de rassenkeuze en daar bleek dat het ene ras gewoon meer gevoelig voor maiskopbrand is dan het andere.” Waar de ongevoeligheid voor de schimmelziekte eerst niet vermeld stond op de aanbevolen rassenlijst, is er nu wel een lijst met rassen die geschikt zijn om op een besmet perceel te zaaien.
Meer weten over schimmelziekten in mais? Kijk op https://www.maisexpert.nl/schimmelziekten-in-mais/
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Met een abonnement op vakblad de Loonwerker ontvangt u elf keer per jaar het laatste nieuws. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Ontvang hem thuis op de mat!
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Daren Mueller – Iowa State University