Hendrik Visser van het akkerbouwsamenwerkingsverband Novifarm in Numansdorp is één van de eerste telers, die via Landkracht Agri uit Hellendoorn met een INO klepelmaaier heeft gewerkt. Voor het verkleinen van honderdtachtig hectare aan groenbemesters zocht de teler naar capaciteit, maar tegelijk een lichte machine. “De triple maaier is met 2700 kilo nog te tillen. Wordt het veel zwaarder moet er meteen zo’n groot paard voor.”
Visser maaide in het verleden met een voor- en achterklepel. In de zoektocht naar meer capaciteit struinde de teler het internet af en stuitte hij op een Youtube-filmpje van een triple maaier van het Sloveense INO. “Via Google zocht ik naar een Nederlandse importeur en kwam ik bij Landkracht Agri uit”, legt Hendrik Visser uit. Hij vergeleek verschillende maaiers. “Belangrijkste doel is het voorkomen van insporing in de groenbemesters. De klepelmaaiers van INO zijn licht en prijstechnisch ook interessant.”
“De breedte is ook positief met het oog op brandstofverbruik, sporen en je hebt minder manuren nodig.”
De behuizing van de klepelbak is ruimer in vergelijking met oudere modellen. “Met minder energie gaat er meer massa door de bak.” De zware omstandigheden (“In de herfst is het eigenlijk niet droog geweest”) had Visser wel wat last van insporing. “Als je de maaier te ver laat zakken gaat die op rollen lopen. Omdat wij wat hoger afmaaien komt de druk van het wicht van de machine wel wat meer op de achterbanden. De frontmaaier gaat een beetje in de hef hangen. Desalniettemin bevalt de INO uitstekend. Hij maait gewoon goed.”
Door de enkele voor- en dubbele achtermaaier heeft de INO een werkbreedte van ongeveer acht meter. Volgens Visser perfect voor het grote aantal hectares. Novifarm mocht de triple maaier in de praktijk, ongeveer honderdtachtig aan groenbemesters, testen. “Door de breedte kun je snel een x-aantal hectares maaien. Dit scheelt brandstofverbruik omdat je qua oppervlakte meer maait. De breedte is ook positief met het oog op sporen en je hebt minder manuren nodig.”
Groeibemesters steeds populairder
Landkracht Agri uit Hellendoorn is sinds kort importeur van INO klepelmaaiers. De vraag naar dergelijke machines is, mede door het toenemend aantal hectares dat met groenbemesters is ingezaaid, flink gestegen. “Verschillende merken hebben we bekeken, maar steeds kwamen we weer bij INO uit.”
De prijskwaliteitverhouding onderscheidt INO van anderen, vindt directeur Joost ter Horst van Landkracht Agri. “Het betreft een gerenommeerd merk, dat gespecialiseerd is in klepelmaaiers. INO heeft een uitgebreid programma van klein tot groot waarmee me onze klanten goed kunnen bedienen. In dit prijssegment zijn de specificaties bovenmatig. De machines zijn recht-toe-recht-aan; je ziet wat je krijgt en je krijgt wat je ziet.”
Glyfosaat-verbod
Het importeursschap geldt voor zowel de Nederlandse als de Belgische markt. “De kansen liggen er zeker voor de landbouw in Nederland. Je ziet dat groenbemesters steeds belangrijker worden op het agrarisch bedrijf. Wil je het gewas goed omwerken en maximaal verkleinen dan is een klepelmaaier daar uitermate geschikt voor. Sinds het verbod op glyfosaat is de vraag naar groenbemesters toegenomen.”
Naast de gunstige prijsstelling somt Ter Horst ook voordelen op als de ruimte boven de klepel, de aanwezigheid van een nalooprol en de vele opties, die mogelijk zijn met INO. “Sinds dit voorjaar zijn we importeur. We beginnen dus pas net, toch zijn er al tien tot twintig machines verkocht.” Ter Horst is er ook van overtuigd dat ook de leverancier voor de klant van belang is. “Als er morgen een klacht komt, veranderen wij niet ons telefoonnummer.”
Tekst: Martin de Vries
Foto’s: Novifarm