De sleepslangcombinatie van Roel van der Burg en Marco Neijmeijer van Loonbedrijf Hut uit Zeewolde draait medio juni nog altijd op volle toeren. Afgelopen week was het duo aan de slag op een perceel losgewerkt grasland voor het aanbrengen van 75 kuub verdunde rundveedrijfmest (50 procent water) ter voorbereiding op het inplanten van herfstbloemkool.
Capaciteit draaien met sleepslangcombinatie
Het sleepslangwerk blijft alsmaar groeien. Op één dag is Roel van de Burg, de vaste chauffeur van de CLAAS Axion 810, onder gunstige omstandigheden in staat om wel 1.800 kuub mest op te brengen. De doordachte mechanisatie met de storingsvrije twaalfmeter bemester van Tjalma en de VDB Slurry Swivel van VDB, zijn daarvoor bepalend. De Swivel stelt Van der Burg in staat alle kanten in de rondte te manoeuvreren zonder dat de slang de sleepslangcombinatie hindert.
Tussencontainer
De drijfmest wordt aangevoerd uit de mestput van een nabijgelegen melkveehouder. Waar ter plaatse ook meteen het water wordt bijgemengd uit het regenwater opvangbassin van de veehouder. Met zo’n korte aanvoerroute van de mest kan het duo vandaag toe met een tussencontainer van vijf-en-dertig kuub. Normaal gesproken werkt het duo met een negentig kuubs container, zodat daar een buffer van twee-en-een-halve mestoplegger in past.
Servicetrailer
Om op locatie zoveel als mogelijk zelfvoorzienend te zijn in geval van onderhoud en storingen nemen de chauffeurs de servicetrailer mee op locatie. Een compressor voor het op- en aflaten van de bandendruk en een watertank voor het aanzuigen van de vacuümpomp maken ook deel uit van de uitrusting. Van der Burg werkt met een bandendruk van 0,6 bar op de Mitas SFT 900/60R42 achter en SFT 750/55R30 voorbanden tijdens het landwerk. De laadbak van trailer biedt daarnaast onderdak aan de onontbeerlijke quad.
Slurry Swivel
Met in totaal 1800 meter aan slanglengte kan Van der Burg vijftien tot twintig hectare in één keer bestrijken. Dit perceel heeft hij in twee blokken verdeeld van tien en van vijf hectare. Ieder blok werkt hij ongehinderd af waarbij hij steeds op de kopakker kan keren en terugrijden. Vanwege de nieuwe regels voor teeltvrije zones van drie tot vijf meter aan waterlopen, is het in een aantal gevallen zelfs mogelijk om op de wendakker de combinatie gewoon honderdtachtig graden om te sturen.
Voor het opdraaien van de 1400 meter transportslang (maat 6) en de vierhonderd meter sleepslang (maat 4,5 en 4) is de opdraaihaspel van Schouten in de fronthef de breedst verkrijgbare keuze op de markt. De Swivel kan een trekdruk tot wel driehonderd bar goed hebben. Bij lange kavels een waarde om rekening mee te houden bij het uitleggen van een perceel.
Tractoren bij de sleepslangcombinatie
Voor dit continuwerk, dat in het voorjaar zelfs in ploegendienst klokje rond wordt uitgevoerd, is de tractorkeuze belangrijk. Voor de Tjalma pomp is de Deutz Fahr 7250 TTV de vaste keuze. Met de dubbele tank is de brandstofvoorziening voor zestien uur draaien gegarandeerd waardoor het bijvullen van de brandstof makkelijk is bij te houden bij continu draaien. Volgens Marco Neijmeijer is de tractor bovendien zeer krachtig waardoor die op lage toeren zuinig aan de pomp staat. Dat maakt de Deutz voor dit werk de beste keuze ten opzichte van de referentie. Na het sleepslangseizoen gaat de TTV voor de drie-assige kipwagen het maistransport in. De acceleratie van de TTV tijdens het transport werk is indrukwekkend.
Roel van de Burg is op zijn beurt goed te spreken over zijn CLAAS Axion 810 van 200 pk. De trekker kan het sleepslangen bedaard en met gemak aan zo ervaart hij. De CLAAS rijdt bovendien comfortabel en de intuïtieve bediening van knoppen en tractorterminal springen er wat hem betreft bovenuit qua overzichtelijkheid en eenvoud.
Tekst en beeld: Jan Geert Vedelaar