Bemest op z’n Best is een innovatieprogramma dat nieuwe ideeën rond het toedienen van mest uit de praktijk ophaalt en toetst. Doel van het programma is halvering van de ammoniakemissie bij mesttoediening in de Nederlandse landbouw. Op 14 juni is er een demo van graslandbemesting op veengrond op Melkveebedrijf de Heihoeve in Giessenburg.
De focus van Bemest op z’n Best ligt op het ontwikkelen van technische verbeteringen van machines en het verbeteren van de werkwijze bij de toediening van mest om zo ammoniakemissie te reduceren. Bemest op z’n Best richt zich vooral op graslandbemesting; het accent ligt dus op de melkveehouderij. Ideeën voor innovaties worden opgehaald uit de praktijk en samen met de belanghebbenden en specialisten getoetst en verder ontwikkeld.
Demo’s
Een belangrijk onderdeel van het programma zijn de demo’s. Deze vinden op verschillende momenten, grondsoorten en locaties plaats en hebben als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen. Tevens toetsen we tijdens de demo’s technische innovaties ten aanzien van mesttoediening en demonstreren we deze aan een breed publiek. Hier komen wetenschap en praktijk letterlijk bij elkaar.
Demo bemesting veengrond
De volgende demo van Bemest op z’n Best vindt plaats op dinsdag 14 juni van 09.45 tot 13.00 uur op Melkveebedrijf de Heihoeve BV in Giessenburg. Tijdens deze demo tonen we hoe melkveehouders, telers en loonwerkers – zonder grote ingrepen of investeringen – al op korte termijn flinke winst kunnen boeken als het gaat om vermindering van de uitstoot van ammoniak. Onderwerpen zoals wel of niet snijden in veengrond, hoe het gras schoon te houden en het belang van het goed verdunnen van mest, komen hierbij aan bod. Er zijn demo’s met een eenmanssysteem met sleepslangen, een spaakwiel- en een sleufkouterbemester en bemesting met verdunde en onverdunde mest.
Voordelen goede graslandbemesting
Een goed uitgevoerde drijfmestbemesting op grasland levert veel op: meer gras met een hoger eiwitgehalte en een betere voedingswaarde in de kuil door een betere stikstofbenutting. Een slordige bemesting zorgt voor het tegenovergestelde effect: lagere gewasopbrengst, een minder smakelijke wei en een hogere ammoniakemissie. In deze demo zien bezoekers hoe zij het ‘goud’ uit de put optimaal benutten.
We hebben voorafgaand aan de demo al een aantal proeven op locatie gedaan en bekijken op deze ochtend de resultaten hiervan. Deelnemers aan de demo ervaren op deze dag direct het verschil dat zij nu al kunnen maken. Daarnaast is de demo een moment om elkaar te ontmoeten en kennis en ervaringen uit te wisselen.
Over Bemest op z’n Best
Het programma Bemest op z’n Best wordt uitgevoerd met subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het programma is gestart in juli 2021 en loopt tot en met 2024.
Het bijwonen van de demo is gratis.
Bron: Bemest op z’n best