Goed ruwvoer heeft meerdere belangen. Aan de ene kant is goed ruwvoer de basis om goed te kunnen melken maar daarnaast is het ook zeker van belang voor een goede mineralenbenutting. Met goed ruwvoer kan er namelijk bespaard worden op (duur) krachtvoer. Dit leidt vervolgens tot lagere voerkosten en minder afvoer van mineralen.
Dit is een eerste stap. Maar nu de vraag hoe men dit voor elkaar krijgt.
Hier volgt een 'vier stappen plan' opweg naar een topkuil.
1) Zorg voor een goed grasbestand met gewenste kruiden
Denk aan doorzaaien, wiedeggen enz. Wees terughoudend met het gebruik van chemische onkruidbestrijding. Veel ‘onkruiden’ zijn in beperkte mate namelijk wel gewenst, vooral klaver.
2) Stem de bemesting zorgvuldig af op de gewenste opbrengst en kwaliteit
Naast 30 kuub rundveedrijfmest is 50 kilogram stikstof uit kunstmest voldoende voor een eerste snede van 3 tot 3,5 ton drogestof. Geef op natte grond eerst de helft van de kunstmest. Ammonium of ureum houdende stikstof heeft in dit stadium de voorkeur. Geef daarna pas drijfmest als de grond het toelaat. Geef begin april de tweede helft van de kunstmest (ammonium-nitraat stikstof). Op goed berijdbare grond geef je eerst de drijfmest en daarna de kunstmest stikstof, eventueel verdeeld over twee keer.
3) Maai op het juiste moment
Maai de eerste snede als de bloeiwijze voelbaar wordt in de grasstengel. De opbrengst ligt dan rond 3 ton droge stof. Maai met een stoppelhoogte van 6 tot 7 centimeter. Het onderste deel bevat minder voederwaarde en hoger maaien geeft een snelle hergroei.
Maai na 4 tot 5 weken de volgende snede. Gras ouder dan 5 weken is minder geschikt voor melkkoeien.
4) Zorg voor een perfecte conservering
Besteed veel aandacht aan het moment en de wijze van inkuilen. Het vochtgehalte bepaalt namelijk mede de verteringssnelheid. Maak fijn gras wat droger, richting de 50 procent droge stof en laat grof gras wat natter, rond 40 procent droge stof. Zorg bij aanrijden voor voldoende gewicht op de kuil. Maak bij voorkeur een rijkuil, waar laagje voor laagje wordt gedoceerd en aangereden. Gebruik een passend conserveringsmiddel. En overweeg het maken van een lasagnekuil, met de tweede snede bovenop de eerste, eventueel een derde snede. Rijdt na de laatste vracht nog een uur na (in de kruipgang). Sluit de kuil zo snel mogelijk met een nieuw, en daarbovenop een oud plastic. Dek het daarna af met een laag grond.
Bron: Verantwoorde Veehouderij