Deze veiling is toch mijn pensioen”, erkent Wim van den Hurk terwijl hij nog even sleutelt aan een Case–trekker die onder de spreekwoordelijke hamer gaat. Hij heeft recentelijk het personeel verteld dat hij stopt met zijn loonbedrijf in het Gelderse Horssen. Omdat er geen opvolging is en het kapitaal net zoals bij veel collega-loonwerkers in de machines zit, heeft hij besloten om het materieel te veilen. Op basis van zijn gevoel nam hij Epic-Auctions in de arm. “Zij nemen mij het werk uit handen. Veel beter dan een totale overrompeling van één bod op het complete bedrijf.”
Van den Hurk is één van de voorbeelden van ondernemers, die er bewust voor kiest om de jong gebruikte machines te veilen. Garanties kan niemand geven, maar dat goede landbouwmachines gewild zijn; blijkt wel uit de grote interesse voor de kavels van Epic-Auctions. “Tien jaar geleden had ik al besloten, dat als het niet lukt om een opvolger voor het bedrijf te vinden, ik wilde veilen. Bij Epic-Auctions kreeg ik een goed gevoel omdat de aanpak naar mijn idee vriendelijker is voor de koper en verkoper ten opzichte van andere veilingbedrijven. Er zijn wel handelaren geweest die een bod wilden doen voor het hele bedrijf, maar dat had ik zo niet in gedachten. Al brengt de veiling straks minder op, ik heb er toch een goed gevoel over. Bij een opkoper is de kans groot dat je blijft denken ‘had het meer kunnen zijn’.”
“Veiling is mijn pensioen”
Loonbedrijf Van den Hurk uit Horssen was zeer actief in alle werkzaamheden op het gebeid van grasland; bemesten, sleepslangen, gras zaaien, maaien, harken en inkuilen. De keuze voor veilen van het materiaal en het behoud van het onroerend goed was voor Wim van den Hurk duidelijk. In de herfst schakelde hij Epic-Auctions in, maar hij wilde het besluit niet aan de grote klok hangen voordat het personeel was ingelicht. Met een steen in de maag vertelde hij de boodschap. Gelukkig was er begrip voor het besluit en werd er voor iedereen snel een nieuwe plek gevonden.
Een last viel toen van zijn schouders af. “Dan kan ik er echt een punt achter zetten. Door de trekkers en machines te veilen hoef ik verder niets te doen met de kentekens. Epic-Auctions neemt verder alles uit handen voor de veiling. Ik ben wel benieuwd. Ik ben hier nog niet weg natuurlijk. De achterste loods en de vakken ga ik verhuren voor bijvoorbeeld stalling van caravans. Daar verdien ik dan nog een boterham mee”, lacht hij. “De veiling zie ik als mijn pensioen.”
Epic-Auctions
Epic-Auctions heeft zo’n 75 kavels van Van den Hurk in de veiling gezet. Het bedrijf is in 2013 opgericht, maar vooral de laatste jaren wint het veilen volgens managing director Frans Maas flink aan populariteit. Door de hoge mate van betrouwbaarheid en de affiniteit met de landbouw groeit Epic-Auctions zelfs ‘harder dan de markt’. “We zijn nu één van de grootste veilingbedrijven in de landbouw en dat heeft te maken met de kennis en kunde, flexibiliteit en het feit dat wij niet met dikke contracten werken. We hebben de laagste commissies in de markt. Waar anderen met droge ogen meer dan vijftien procent vragen, rekenen wij vijf procent. Dus het voordeel merkt de aanbieder in zijn portemonnee.”
De oorsprong van het bedrijf ligt in de grondbewerking en machinehandel, waarin medeoprichter Toine Verkooyen actief was. “Hij kocht zelf ook op veilingen en had het gevoel dat de veilingbedrijven vooral bezig waren met het vullen van hun eigen zakken. Daarom speelde hij met de gedachte om het zelf te doen, om het beter voor koper en verkoper te organiseren. Hij had de kennis en bovendien het netwerk waarmee een vliegende start werd gemaakt. Iedere maand kwamen er meer dan duizend registraties van bedrijven bij.”
Landbouw en grondverzet
Epic-Auctions richt zich heel bewust niet op consumenten, maar op ondernemingen in landbouw, grondverzet, bouw en transport. De klantregistraties liggen boven de zeventigduizend. “Dat is een zuiver bestand met partijen die geen postzegels zoeken.” Hoofdzakelijk gaat het om potentiële kopers in Nederland en België, maar ook breder in Europa. “Het jong gebruikte materiaal is overal schaars. Hier bij Van den Hurk zie je machines staan die in 2020 zijn aangeschaft. Dan merk je meteen dat de interesse uit West-Europa heel hoog is.”
Tekst en beeld: Martin de Vries