Boze agrariërs, tractoren bij de Brandenburger Tor en afgesloten snelwegen. In Duitsland is het deze week de ‘Wutwoche’ oftewel: de week van de woede. Boerenprotesten, demonstraties en blokkades met tractoren in de binnenstad is iets waar de Duitsers deze week niet gek van opkijken.
De regering-Scholz moest halsoverkop zijn huiswerk overdoen toen het grondwettelijke hof de nieuwe begroting afkeurde. De wettelijke korten mochten namelijk niet verder oplopen. Om dit te voorkomen wilde de coalitie onder andere de belastingvrijstelling op tractoren laten vervallen en de korting op landbouwdiesel schrappen. Door deze maatregelen zouden de Duitse agrariërs ieder jaar gemiddeld vier- tot vijfduizend euro duurder uit zijn.
“Jetzt ist Schluss”: boerenprotesten in Duitsland
Onder het motto van ‘Jetzt ist Schluss; te veel is te veel’ trok een groot aantal boeren eind vorig jaar, samen met de eveneens getroffen vrachtwagenchauffeurs, massaal naar Berlijn. Dit protest was niet voor niks: de tractorvrijstelling blijft en de brandstofsubsidie wordt in drie stappen afgebouwd, en niet in een keer. Deutsche Bauern Verband (DBV) vond dit echter niet genoeg, maar meer toezegging wilde de regering niet doen: “Een sector die zoveel subsidie ontvangt uit Europa en eigen land kun je niet volledig ontzien”, redeneert minister Linder van Financiën.
De agrariërs nemen hier geen genoegen mee en daarmee gaan de protesten deze week nog grootschaliger door. Door het hele land zijn acties aangekondigd, zoals massale optochten van tractoren , blokkades van snelwegen en protestbijeenkomsten. Ook Nederlandse agrariërs zijn de grens overgegaan om zich aan te sluiten bij betogen.
Actie ondernemen
Verder inkomensverlies voorkomen is niet de enige reden waarom deze boerenacties gaande zijn. De boeren willen namelijk ook meer respect en steun krijgen van de politiek en gewaardeerd worden door de samenleving. Maar ook willen ze voorkomen dat banen binnen de landbouw en op het plattenland verloren gaan. Ook willen ze graag regionaal voedsel produceren en als land zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn als het om voedsel gaat.
Daarnaast demonstreren de Duitse agrariërs ook om klimaat-, bodem- en mechanische gewasbescherming te kunnen implementeren, maar ook om te overleven in de Europese concurrentie.
Boerenprotesten door heel Duitsland
De boerenprotesten vinden vooral plaats in grote steden, zoals Berlijn, Hamburg, München en Keulen, maar ook in Bremen, Dresden en Düsseldorf. Na schatting van de politie werden er tot dinsdag 10 januari ongeveer vijfentwintigduizend landbouwvoertuigen ingezet op snelwegopritten, 5.500 tractoren in het stadscentrum van München en vijfhonderd tractoren en vrachtwagens voor de Brandenburger Tor in Berlijn.
Tekst: Selina Rolvink
Beeld: Tagesschau via X