Door een aantal struikelblokken is het nog steeds niet gelukt om een nieuwe cao loonwerk af te sluiten. Het onderwerp reisuren bleek vooral een moeilijk onderwerp te zijn. Vandaar dat de bonden besloten om hun leden inspraak te geven over enkele onderwerpen die met de werkgevers besproken zijn. De onderhandelingen zijn al wel in een ver stadium en het zal hoogstwaarschijnlijk niet lang meer duren voordat er een volledig akkoord gegeven wordt voor de nieuwe cao loonwerk.
Cao onderhandelingen Loonwerk:
In principe is op de volgende punten overeenstemming bereikt:
- Beloning van overwerk artikel 50 lid 1a
De werkgever mag de helft van de overuren op jaarbasis vergoeden in de vorm van vrije tijd. De vergoeding in vrije tijd vindt plaats binnen vier (was drie) maanden nadat het overwerk is verricht. Om de vergoeding in vrije tijd te laten plaatsvinden in de vijfde en zesde maand is individuele toestemming van de werknemer vereist.
- Seniorenregeling artikel 85
Via nog meer communicatie zal de seniorenregeling extra onder de aandacht gebracht. Deelname aan de seniorenregeling is mogelijk vanaf 10 jaar voor de AOW- gerechtigde leeftijd.
- Dispensatie regeling
In de cao zijn dispensatiemogelijkheden opgenomen. Vanwege een verder gevraagde transparantie van deze dispensatie worden de dispensatiebepalingen verder uitgewerkt. Dit besluit vloeit voort uit een verzoek vanuit de overheid.
- Overwerk artikel 28
In de cao wordt opgenomen dat werknemers 15 jaar voor hun AOW-gerechtigde leeftijd niet verplicht zijn tot het verrichten van overwerk.
- Verschuiving arbeidstijden artikel 24
Artikel 24 wordt vereenvoudigd. Dit komt ten goede van de leesbaarheid en uitvoerbaarheid.
- Scholingsverlof artikel 65
In de cao wordt opgenomen dat op bedrijfsniveau afspraken kunnen worden gemaakt rond de terugbetaling van de scholingskosten. Deze afspraken zelf worden niet in de cao opgenomen.
- Roostervrije dagen (atv) artikel 23
Het artikel in de huidige cao blijft gehandhaafd.
- Overbruggingsfonds (OBF)
De overbruggingsregeling wordt voor de sector loonwerk een gesloten regeling. Dit houdt in dat voor werknemers die na (datum nog te bepalen) in dienst treden niet langer een arbeidsovereenkomst kan worden aangegaan met overbrugging volgens de cao overbruggingsfonds.
- Ketenregeling – bepalingen bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd (artikel 11)
In de nieuwe cao worden bijzondere bepalingen opgenomen voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Het doel hiervan is om meer rekening te kunnen houden met seizoensinvloeden en uitzendwerk tegen te gaan. Om dit te bereiken zijn meerdere tijdelijke contracten achter elkaar mogelijk met een onderbreking van een periode van 3 maanden (wettelijk is dit 6 maanden). Hierna kunnen opnieuw tijdelijke contracten worden afgesloten.
- Afwijking bepaling artikel 7:628 lid 7 BW
In artikel 7:628 BW is geregeld dat de werknemer recht heeft op loon indien hij de arbeid niet heeft verricht door een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever dient te komen. Afwijking ten nadele van de werknemer is mogelijk voor de duur van zes maanden. Bij cao kan de termijn van zes maanden worden verlengd. Partijen hebben besloten om gebruik te maken van bevoegdheid om bij cao een afwijkende afspraak te maken om de zes maanden termijn (geen arbeid geen loon) te verlengen voor de zaterdaghulp/vakantiekracht voor de duur van de arbeidsovereenkomst.
- Protocollaire afspraken
Partijen hebben besloten de huidige protocollaire afspraken te actualiseren. De gewijzigde protocollaire bepalingen zijn:
- Garantiebanen In de sector zullen 50 vaste banen worden gerealiseerd conform het sociaal akkoord 2013 voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking.
- Naleving Partijen gaan tijdens de looptijd van deze cao aandacht besteden aan de naleving van de cao. Hiertoe is een P&O document ontwikkeld waarmee werkgevers gestimuleerd worden de caobepalingen correct na te leven. Daarnaast is er de mogelijkheid van geanonimiseerde meldingen van onderwerpen die in de praktijk vragen oproepen en gemeld kunnen worden bij de paritaire commissie.
Punten waarover nog geen overeenstemming is bereikt:
- Beloning:
Er ligt een loonbod van in totaal 3,8%:
Per 1 oktober 2017: 0,9%
Per 1 januari 2018: 0,9%
Per 1 juli 2018: 1%
Per 1 januari 2019: 1%
Daarnaast wordt een éénmalige uitkering van € 100,- geboden.
De jeugdlonen (artikel 35 lid 3) worden verhoogd door het percentage ten opzichte van het loon voor volwassen te verhogen. De lonen van jongeren van 15 t/m 18 jaar worden hiermee verhoogd. De jeugdtabel ziet er dan als volgt uit:
15 jaar 40% (was 35%)
16 jaar 50% (was 46%)
17 jaar 60% (was 57%)
18 jaar 70% (was 68%)
19 jaar 80% (onveranderd)
20 jaar 90% (onveranderd)
- Looptijd:
De looptijd is gekoppeld aan de loonparagraaf.
Aan het laatste loonbod van werkgevers wordt een looptijd gekoppeld van:
1 juli 2017 tot en met 30 september 2019 (27 maanden).
- Reistijdenvergoeding artikel 55 lid 1
Werkgevers hebben voorgesteld om dit artikel voor nieuwe werknemers te schrappen. Dit betekent dat nieuwe werknemers geen recht meer hebben op vergoeding voor de reistijd van de woning naar het bedrijf van de werkgever.
Bron: FNV