Leerlingen leren het meest in de praktijk, maar voor sommige opleidingen is het soms lastig om een praktijksituatie na te bootsen. Ruim 100 eerstejaars leerlingen van de mbo-opleidingen Akkerbouw, Veehouderij en Groen, Grond & Infra van AOC Terra krijgen op maandag 22 september de ultieme kans om deel uit te maken van zo’n praktijksituatie. De leerlingen doen ervaring op met de grootste én nieuwste landbouwmachines van dit moment tijdens de ruwvoerwinnings- en grondbewerkingsdag in Noordbroek. Het programma loopt uiteen van maaien, schudden en harken, ploegen en spitten tot cultiveren, eggen en zaaien. Daarnaast zullen er enkele Demomachines aanwezig zijn.
Samenwerking
De ruwvoerwinnings- en grondbewerkingsdag is een samenwerking met verschillende bedrijven die vrijwillig hun medewerking verlenen. Deze bedrijven leveren bijzondere en moderne machines waarmee de eerstejaars leerlingen op de zogeheten praktijkdag hard aan de slag kunnen. De machines worden beschikbaar gesteld door Kamps de Wild, De Vries Mechanisatie uit Beilen, Breider Mechanisatie uit Hellum, Geertsema Mechanisatie uit Munnekezijl en Robertus Mechanisatie uit Tweede Exloërmond. Voor deze bedrijven is het een investering in toekomstige medewerkers én eventuele klanten.
Het programma
Er zal een ochtend- en middagprogramma plaatsvinden. ’s Ochtends beginnen de leerlingen met de ruwvoerwinning. Hierbij wordt een perceel gebruikt van 8 hectare graszaadstoppel. Voor het oogsten van het nagewas – het overblijfsel van de eerder geoogste gewassen – worden verschillende machines van het merk CLAAS gebruikt: trekkers, opraapwagens, silagewagens, een hakselaar, een verreiker en een pers- en wikkelcombinatie. In de middag staat de grondbewerking op het programma. Dit keer op een bouwland van 4 hectare groot. De leerlingen gaan bezig met cultiveren, eggen, ploegen, spitten en zaaien en gebruiken ook hiervoor verschillende moderne machines.
Het bijzondere aan dit project is dat AOC Terra in samenwerking met genoemde bedrijven haar leerlingen een dag kan bieden waarop ze gebruik kunnen maken van verschillende machines en werktuigen in een bijna reële situatie. “Het is een ambitieus project”, vertelt Eite van der Veen, rayonmanager van Kamps de Wild. “Naast de organisatie van de dag, is het ook vrij uitzonderlijk om zoveel verschillende machines bij elkaar én in bedrijf te hebben met alle leerlingen. Het is een machtig gezicht, al die enorme machines op het land!”