Op vrijdag 23 maart jongstleden heeft Vantage Agrometius met een Veris bodemscanner een scan uitgevoerd op het Museumplein. Op deze iconische plek in hartje Amsterdam worden jaarlijks diverse evenementen georganiseerd. Deze evenementen hebben de nodige impact op het gras. Om inzicht te krijgen waarom op sommige plekken het gras beter groeit dan op andere plekken, is er besloten om een bodemscan uitvoeren. Met de uitkomsten wil de beheerder een plaatsspecifieke aanpak gaan inzetten om de grasmat op een duurzame wijze te onderhouden.
Intensief gebruik Museumplein
Dagelijks wordt het Museumplein door toeristen en recreanten gebruikt. Daarnaast worden er ook met regelmaat evenementen georganiseerd. Het is van groot belang dat de grasmat vanwege het intensieve gebruik in goede conditie is. Alleen op deze manier kan de grasmat weer snel herstellen na evenementen en toont het mooi egaal groen. Voor een strak en gezond gazon is een goede egale grond de basis.
Bodemvariatie
Al een aantal jaar viel het de beheerder op dat het gras op delen van het Museumplein structureel achter bleef ten opzichte van andere plekken. Om inzicht te kunnen krijgen in mogelijke oorzaken van deze verschillen gaf hij Vantage Agrometius de opdracht voor het uitvoeren van een bodemscan. De Veris bodemscanner brengt plaatsspecifiek diverse bodemparameters in kaart. De bodemkaarten die een scan oplevert geven inzicht in de bodemvariatie en maken een plaatsspecifieke aanpak mogelijk.
Lichte machine voor groensector
Er wordt gebruik gemaakt van een Veris U3 voor het uitvoeren van bodemscans op sportvelden, golfbanen en in parken. Dit type bodemscanner kan net als de grotere broer de bodemtextuur, de organische stof en de pH meten. Echter heeft het een lagere capaciteit omdat de pH-meting bij stilstand gebeurd. De Veris U3 is ongeveer 400 kg lichter dan een MSP3 en is gemaakt voor acher een utility voertuig of compact tractor.
Aanpak plaatsspecifiek
De beheerder hoopt met de Veris bodemscan nieuwe inzichten te krijgen die kunnen verklaren waarom het gras op de ene plek beter groeit dan op de andere. Een belangrijk voordeel van de scan is dat de aannames die de beheerder doet vervolgens getoetst kunnen worden aan de hand van de bodemdata. Afhankelijk van de uitkomsten wil hij een plaatspecifieke aanpak gaan inzetten zodat de grasmat van het Museumplein een egaler beeld geeft en op een duurzame wijze onderhouden kan gaan worden.
Bron: Vantage Agrometius