Wil je een perceel cultuurgrond, erf en/of gebouwen kopen? Let bij de aankoop goed op de juridische aspecten. We hebben een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet.
Schriftelijke of mondeling overeenstemming
Allereerst is van belang hoe een koop tot stand komt. Ben je in onderhandeling met de verkoper van bijvoorbeeld een perceel cultuurgrond en heb je schriftelijk of mondeling overeenstemming bereikt over de belangrijkste aspecten, waaronder de prijs? Dan zit je aan de koop vast.
Let op: dit geldt ook als je over ondergeschikte punten nog moet overleggen met de verkoper. Het schriftelijke koopcontract is dan ‘slechts’ nog een vastlegging van de eerder gemaakte afspraken. Hierop bestaat één uitzondering: de koop van een woning komt pas tot stand als de schriftelijke koopovereenkomst is getekend, tenzij iemand de woning in het kader van zijn onderneming koopt.
Mededelings- en onderzoeksplicht
Bij de aankoop van cultuurgrond wil je uiteraard weten of er geen ziektes in de grond zitten. En bij het kopen van een agrarisch erf met gebouwen is het belangrijk te weten of er geen gebreken zijn of vervuiling is. Laat je daarover – voordat de koop tot stand komt – goed informeren of laat daar onderzoek naar doen. De verkoper heeft natuurlijk wel een mededelingsplicht, maar jij als koper hebt een onderzoek plicht.
Financieringsvoorbehoud opnemen
Moet je de financiering voor de aankoop nog regelen? Geef dan bij het uitbrengen van een bod aan dat je een financieringsvoorbehoud wilt laten opnemen. Let daarbij goed op hoe dit financieringsvoorbehoud wordt geformuleerd in de koopovereenkomst. Welke termijn wordt er gegeven? En moet je één of twee afwijzingen voor de aanvraag van een lening laten zien als je een beroep wilt doen op het financieringsvoorbehoud?
Inschrijven in Kadaster
Als je de koopovereenkomst uiteindelijk hebt getekend, kun je de koopovereenkomst (via de notaris) laten inschrijven in het Kadaster. Dit wordt niet vaak gedaan, maar we adviseren toch om hier goed over na te denken en bij de notaris te informeren wat deze inschrijving kost. Door de koopovereenkomst te laten inschrijven, ben je als koper namelijk gedurende zes maanden beschermd.
Bijvoorbeeld als er, voor het moment van de levering bij de notaris, beslag wordt gelegd op de gekochte onroerende zaak of als de verkoper in de tussentijd failliet gaat.