Ontwikkelingen op het gebied van teelten gaan snel. De doelstelling om 65% eiwit te realiseren van eigen grond, vergroeningseisen vanuit GLB en discussie over biodiversiteit was voor agrarisch toeleverancier van onder meer zaden en gewasbescherming Alliance de reden om een groot demoveld aan te leggen om veehouders kennis te maken met verschillende gewassen.
In samenwerking met loonbedrijf van Broekhoven in het Brabantse Tilburg werd 1 ha ingezaaid met allerlei gewassen. Op 16 augustus zijn geïnteresseerden van harte welkom om een kijkje te nemen.
De haspel van loonbedrijf van Broekhoven maakt zijn rondjes over het demoveld van Alliance. Joris van der Pas – namens Alliance verantwoordelijk voor de demoteelten- is blij met het extra vocht. “Anders was het demoveld op voorhand al mislukt.” Voor hem liggen demoveldjes met verschillende soorten eiwitgewassen, structuurbronnen, biodiversiteitsmengsels en maïs gezaaid met verschillende zaaitechnieken en een diversiteit aan onderzaai. Van der Pas legt uit waarom Alliance dit jaar een grootschalige demo weg heeft gelegd. “Er komen veel vragen van telers over de verschillende mogelijkheden om aan de stapelende wetgeving te voldoen. Je merkt dat de klanten geen beeld kunnen vormen bij de verschillende alternatieven. Hoe zien de gewassen eruit? Hoe gedragen ze zich? Wat is de opbrengst? Dat is voor ons de reden geweest om een demoveld aan te leggen, waar mensen voor het eerst kennis maken met een teelt of een gewas. Het is dus geen proefveld, waarbij we opbrengstbepalingen doen en dergelijke. Vanuit onze ervaring kunnen we natuurlijk wel vertellen over opbrengsten.”
Breed scala
Tijdens de rondgang over het demoveld laat Van der Pas zien welke gewassen er in een demo-, opstelling gezaaid zijn. Te beginnen met de demovelden van maïs. Er zijn drie verschillende soorten zaaimethoden voor maïs uitgeprobeerd; regulier, ruit en volvelds. “Vanaf 2021 is allen bemesting in de rij nog toegestaan bij maïs. Met volvelds en ruitzaaien laten we alvast zien hoe deze alternatieven er in het veld uitzien.” Daarnaast zijn er 8 soorten onderzaai toegepast om te voldoen aan de eisen voor de inzaai van groenbemesting voor 1 oktober, welke in 2019 in werking treedt. De onderzaai wordt in het demoveld ook beproefd op het gebruik van bodemherbiciden.
Aan eiwitgewassen is er een speciaal eiwitmengsel te zien, bestaande uit een 55% luzerne, 15% klaver en 30% gras (festulolium). Ook is er een sojaras, een klavermengsel, zomererwten, 2 soorten zomerveldbonen en 2 soorten luzerne te vinden op het veld. “Elk gewas heeft zijn specifieke eigenschappen qua opbrengst en voederwaarden. Het is per bedrijf afhankelijk welk gewas de voorkeur heeft. Sommige gewassen zijn ook toegelaten als vergroeningsgewas.”
Pioniersgewassen
Naast de eiwitgewassen, zijn er ook ander gewassen te vinden die mondjesmaat in de melkveehouderij worden toegepast. Zo demonstreert Alliance 6 verschillende soorten voederbieten, een teelt die vanwege zijn hoge opbrengsten, goede voederwaarden en de toepasbaarheid als 3e gewas aan areaal wint. “Afhankelijk van je doel moet je het juiste ras kiezen. Wil je bijvoorbeeld de voederbieten tegelijk met maïs inkuilen, dan adviseren we een ras met een hoger drogestofpercentage, om te voorkomen dat de kuil te nat worden” aldus van de Pas, die aangeeft dat de rassen variëren van 17% tot 22% droge stof.
Ook staan er de pioniersgewassen Sorghum en vezelhennep. “Vezelhennep is een makkelijk gewas in de teelt, maar is moeilijker te oogsten en te bewaren. Het is wel een smakelijke structuurbron voor koeien.” Ook sorghum is een smakelijke structuurbron, aldus van der Pas. “Dergelijke gewassen moet je niet telen voor een maximale Kvem opbrengst per hectare. Maar het is wel een gewas dat goed is voor de bodem en het telt mee in de regeling gewasdiversificatie.”
Het laatste gewas is een weidekruidemix, ingezaaid met het oog op biodiversiteitseisen die melkverwerkers mogelijk in de toekomst gaan voorschrijven voor bepaalde melkstromen. “Melkveehouders kunnen bij A-ware nu al 3 cent per kg melk extra krijgen wanneer men 10% van het areaal met dit mengsel inzaaid. Naast dat er vragen komen willen we het zelf natuurlijk ook graag demonstreren en laten zien dat wij de kennis hierover in huis hebben”, besluit van der Pas.
Het demoveld is op 16 augustus te bezichtigen. Inschrijven via www.alliancegroep.nl
Bron: Alliancegroep