Soms is de meest logische weg niet de meest makkelijkste. Dat ondervond Robbert-Jan van Vliet uit Ter Aar toen hij vanuit de contacten met Duynie in aanraking kwam met de pulpverwerking via het Feedtuber-systeem. Een nieuw systeem dat in het buitenland veel wordt gebruikt, maar in ‘grasland’ Nederland nog volop in de groeifase zit. De eigenaar van het gelijknamige loonbedrijf startte echter direct met drie slurf-machines. “Na enkele bezoekjes bij Belgische collega’s waren we gelijk enthousiast. Het is altijd leuk om iets nieuws te doen, bovendien is de kwaliteit van de pulp enorm goed. Er is geen sprake van kwaliteitsverlies vanwege een optimaal fermentatieproces. Deze snelle manier van opslag – in een folieslurf – geeft daardoor een homogener, beter eindproduct.”
Voordat Van Vliet met de Feedtuber ging werken werd er eerst een prototype gebouwd. Die is inmiddels verder doorontwikkeld tot een zeer werkbare machine: “We waren begonnen met een machine met de trekker ernaast. Dat werkte niet, want dat is te colossaal daarmee kun je veel te weinig ton per jaar draaien. Dat was niet rendabel. Nu hebben we een verbeterde machine die achter de vrachtwagen kan en dat gaat perfect. Het probleem van ruimtegebrek is hiermee opgelost. Ook werken we met een vijzel in plaats van een rotor. Alle kennis die we hebben opgedaan delen we weer met onze klanten en die brengen dat weer in de praktijk”, vertelt Van Vliet trots.
Kuilinstructie
De machines worden gedeeld met de loonwerkers van Gebroeders Kok in Bakkeveen, een bedrijf waarmee Loonbedrijf van Vliet – opgericht in 1967 – al jaren een goede samenwerking heeft. “Dat bedrijf heeft dezelfde visie als wij en besteedt ook veel aandacht aan de begeleiding achteraf. Nadat er met een Feedtuber een kuil is aangelegd geven wij altijd een kuilinstructie mee, want een goede afwerking en het op de juiste manier gebruiken is erg belangrijk. En dan is het een prachtig systeem en door de positieve verhalen van onze klanten gaan steeds meer boeren dat inzien. De machines zijn nu – in de voorverkoop – al tot aan het einde van dit jaar volgeboekt, dat zegt volgens mij genoeg.”
Robbert-Jan van Vliet
Voordelen
De belangrijkste voordelen van het werken met de Feedtuber zijn volgens Van Vliet de optimale conservering van de kuil, maar ook het veilig, snel en zuurstofvrij inkuilen. “Die voordelen ervaren wij ook elke keer weer, zeker nu we met een vijzel werken. De slurf heeft een werkbreedte van twee meter zeventig en een capaciteit van 4,5 ton per lopende meter. We hebben ook met groter gewerkt, maar uit ervaring zorgt een werkbreedte van twee meter zeventig voor de meest optimale vulling. Doordat het product met een bagging machine kant en klaar wordt opgeslagen heeft de boer geen extra werk meer aan het binnenhalen van balen of afdekken van de kuil.”
Ruimte
Een opslagsysteem met zoveel voordelen dat je bijna zou verwachten dat iedereen wel zo’n machine op het erf heeft staan. Toch snap Van Vliet wel waarom dat in Nederland (nog) niet het geval is. “Het heeft met de inrichting van de erven bij de boeren te maken. Het kost – bij gras – natuurlijk wel veel (verharde) ruimte en met de hoge grondprijzen is elke vierkante meter er één. Bovendien hebben de boeren het inkuilproces gewoon goed voor elkaar. Vaak hebben ze een vaste kuilplaats en kiezen dan voor het gemak van de huidige situatie. Daarnaast is het werken met een Feedtuber wel iets duurder dan de traditionele oplossingen die we in Nederland kennen. Maar voor een bijproduct als pulp, is het prettig als de boer daar zo weinig mogelijk omkijken naar heeft.”
“Steeds meer mensen gaan inzien dat opslag in een folieslurf rendabel kan zijn”
Voor Loonbedrijf van Vliet – dat zestig fulltime medewerkers heeft – werkt het toepassen van de Feedtuber dus perfect. Robbert-Jan van Vliet ziet in de toekomst dan ook steeds meer mensen overstappen naar dit gebruiksvriendelijke opslagsysteem: “Zeker voor de bijproducten werkt het super. Ik zie het voor mais en aardappelpulp (restproducten uit de aardappelteelt, red.) als een hele mooie (tussen)oplossing. Doordat er steeds meer tonnen producten in een kuil komen te liggen, gaan steeds meer mensen inzien dat opslag in een folieslurf rendabel kan zijn. We worden best veel gebeld door mensen die informatie willen hebben over de kosten en of dat interessant zou kunnen zijn voor bijvoorbeeld mais. Dat geeft wel aan dat het leeft.”