Fabrikanten van mechanisatie voor grasland kijken terug op een zeer positieve markt in het jaar 2017/2018. Vanwege de positieve ontwikkelingen in de prijzen voor melkproducten hebben melkveehouders en loonbedrijven geïnvesteerd in hun machinepark.
De stijging van ongeveer 12% kwam onverwachts en was daarmee een uitdaging voor de fabrikanten, vooral omdat leveranciers moeite hadden om de aanzienlijke toename het hoofd te kunnen bieden. Voor het volgende seizoen verwacht men dat de markt een evenwicht vindt met een kleine daling van 4%, ook veroorzaakt door de gevolgen van de droogte in specifieke Europese regio's. Een andere grote vraag is wat de effecten van de Brexit gaan worden voor bedrijven die handel bedrijven met het VK, de derde grootste markt in Europa voor grasland mechanisatie. Dit waren de belangrijkste conclusies van de vergadering van de CEMA-productgroep "Grasland mechanisatie" in Pöttinger in Grieskirchen (Oostenrijk), die fabrikanten van maaiers, schudders en harken samen bracht. Deze keer hebben ook de fabrikanten van zelfladende wagens zich bij de vergadering aangesloten en heeft de Productgroep besloten deze productcategorie op te nemen in de productgroep "Grasland mechanisatie".
Voor de lange termijn zullen de markten vrij onvoorspelbaar blijven vanwege de huidige instabiliteit op de wereldmarkt en de handelsovereenkomsten. Een ander probleem is de onzekerheid over de impact van het gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2020. Op wereldschaal zal de vraag naar zuivelproducten in landen buiten Europa naar verwachting toenemen. Fabrikanten bereiden zich dus voor op exportmogelijkheden, maar ook op wendbaarheid in hun organisatie om te anticiperen op de volatiliteit in specifieke markten.
Bron: Cema-agri