Afgelopen week werden op twee locaties in Nederland voederbieten opgeslagen in folieslurven met de Feedtuber. Op één locatie werden de bieten gesnipperd voordat ze in de slurf gingen; op de andere locatie werden hele bieten in de slurf geperst. De twee methodes worden hieronder verder uitgewerkt.
Gesnipperde bieten met toevoeging van sojahullen
Loonbedrijf J.M. van Vliet uit Ter Aar heeft bij een veehouder gesnipperde voederbieten in de folieslurf geperst. Vrij snel na het snipperen beginnen de bieten sap los te laten. Dit sap blijft in de folieslurf opgeslagen, maar kan na het openen van de slurf weglekken. Omdat de sappen erg veel voedingswaarde bevatten is het belangrijk deze sappen te binden. Daarom is het noodzakelijk een product bij te voegen bij de voederbieten die de vrijkomende sappen opnemen. In dit geval werden sojahullen bijgevoegd in een mengverhouding 2:1. De sojahullen krijgen rustig de kans de sappen op te nemen omdat die niet weg kunnen lekken. In rijkuilen en sleufsilo’s kunnen sappen via makkelijk weglekken voordat ze door de droge toevoeging zijn opgenomen.
Hele bieten met toevoeging van gedroogd gras
Op een tweede locatie werden de voederbieten als hele biet in de slurf geperst door Loonbedrijf De Weper uit Oosterwolde. De veehouder kan dan na fermentatie de bieten naar behoefte uit de slurf halen en dan snipperen of frezen in de mengwagen. Voordeel van de Feedtuber hier is dat de persvijzel de bieten minimaal beschadigd, waardoor er minimaal sappen vrij komen. Slurf machines met een persrotor zullen de bieten meer kapot maken tijdens het persen waardoor weer meer sappen vrij komen. Om de sappen die toch nog vrijkomen nog te binden werd bij deze slurf gedroogd en gehakseld gras aan de kuil toegevoegd.
Wanneer voederbieten als gehele biet in de slurf worden geperst ontkom je er niet aan dat er tussen de bieten nog wat zuurstof ingesloten wordt. Omdat de slurf rondom zuurstofdicht is wordt de laatste resterende zuurstof in de slurf door de bieten opgenomen en omgezet in CO2,waardoor een stabiele zuurstofvrije omgeving ontstaat. In een kuil of sleufsilo is dit nagenoeg onmogelijk.
Voederbieten opslag in de folieslurf geeft een minimaal verlies aan voederkwaliteit en geeft de mogelijkheid bieten zowel vooraf als achteraf te hakselen of snipperen. Optimale flexibiliteit en kwaliteit. De beste opslag voor een sterk groeiende teelt in Nederland en België.
Bron: Feed Tuber, 13-11-2018