Met de introductie van de RT-3 getrokken bunkerlader hoopt Franquet voor de bietenteelt meer voet aan wal te krijgen in Nederland. Hier is de Franse fabrikant vooral bekend van de zaaibedbereiders, terwijl in het thuisland de bietenrooiers hoog aangeschreven staan. Troefkaart is de bodem. “Er is een groeiende vraag naar ‘minder kilo’s op het land’. Daar ligt de potentie.”
Om de noviteit voor het voetlicht te brengen, zette Franquet de afgelopen week een rondtrekkende demonstratie in. Het startschot werd in Orleans gegeven. Vervolgens zijn de X-beet bietenrooier en de veertientons variant RT-314 bunkerlader naar het Noorden getrokken. Via België naar Flevoland. Bij akkerbouwbedrijf VOF Van Bergeijk in Lelystad werd een rooidemonstratie gehouden. De Flevolandse teler is de eerste in Nederland die met het opvallend ‘achteruitrijdende’ rooisysteem van Franquet werkt.
Frans-Spaanse noviteit
De bunkerlader is eigenlijk een Spaanse machine. Franquet heeft namelijk een distributie-overeenkomst met de fabrikant MACE. Met de toevoeging kan Franquet de volledige bietenteelt mechaniseren. “Deze lader is één van de weinige exemplaren op de markt met een grote bunker. De meeste varianten zijn kleiner er werken met een tussenopslag”, legt verkoper Wim Harteveld van dealer Abemec Steenbergen uit.
"Eén van de weinige exemplaren op de markt met een grote bunker."
Voor de lader is er de keuze uit zeven (RT-307), tien (RT-310), veertien (RT-314) en zestien (RT-316) ton. “Hierdoor is het, afhankelijk van de rijlengte, mogelijk om in één keer te laden en op de kopakker te storten in een kipwagen of een bult”, legt verkoper Wim Harteveld van importeur Abemec Steenbergen uit.
Eenvoudige techniek
De bunkerlader voor zeven ton is voorzien van twee reinigingszonnen. De overige varianten hebben er zelfs drie. “Voor meer reinigingscapaciteit.” Voor de veertien tons variant, die op het bietenperceel van Van Bergeijk werd getoond, is er twintig kubieke meter laadruimte beschikbaar. De bieten in het zwad worden opgeraapt en via verstelbare geleidingsrekken, gereinigd en in de bunker gelegd. Optioneel is om de bunkerlader met een hydraulische dissel uit te voeren.
“De eenvoudige, betrouwbare techniek kenmerkt Franquet”, vertelt Harteveld. Hij denkt dat de Franquet-combinatie interessant kan zijn voor grotere akkerbouwbedrijven, die de bietenoogst in eigen beheer willen doen. “Ook loonwerkers zoeken steeds meer naar lichte combinaties als deze om de bodem te ontzien.”
Tekst en beeld: Martin de Vries