Case International Harvester hoopt de strijd met de nieuwe LB436 HD balenpers met de concurrentie aan te gaan. Met name de hoge dichtheid van de grote vierkante balen is flink verhoogd, ten opzichte van de voorganger. Het is een van de blikvangers in een reeks van productintroducties van de van oorsprong Amerikaanse landbouwmachinefabrikant.
De nieuwe balenpers maakt balen, die met 120 bij 90 centimeter dezelfde afmetingen aflevert als het LB434 XL-model. De dichtheid is echter 22 procent hoger bij een gemiddeld gewicht van vijfhonderd kilogram, met uiteenlopende gewassen van gerst tot tarwestro.
Een opraper van 2,35 meter met vijf tandenbalken haalt het gewas binnen. Met een standaard Rotor Cutter-systeem met 29 messen wordt er gehakseld. Dankzij ISOBUS Klasse 3 kan de balenpers de acties, zoals de snelheid, van de trekker regelen. De versnellingsbak is voorzien overbelastingsbescherming.
Net als met de andere grote vierkante balenpersen van Case IH heeft ook de LB436 HD het nieuwe TwinePro-knopersysteem. De touwen rondom de balen worden voorzien van een standaard knoop. Daarna komt er een twee lusknoop, waardoor dertig procent meer sterkte wordt geboden. Uiteindelijk zorgt dit er voor dat de productiviteit wordt verhoogd. Door het goed vastbinden worden met goedkoop touw al de standaarddichtheid behaald. Met standaard touw gaat de dichtheid flink omhoog.
“Case zet in op hoogwaardige technologie en connectiviteit op grote landbouw- en loonwerkbedrijven.”
Verbeterde maaidorsers
Case IH heeft naast de nieuwe balenpers ook nieuwe modellen maaidorsers in het assortiment opgenomen. Het gaat om de modellen 5150, 6150 en 7150 in de Axial-Flow 150-serie. De maaidorsers hebben een vermogen uiteenlopend van 312 tot 460 pk. Deze modellen vervangen vanaf volgend jaar de modellen in de 140 serie. De nieuwe maaidorsers worden aangedreven door FPT Industrial Hi-eSCR2 Fase V-motoren met een automatische uitlaatdemper.
De Axial-Flow 250-serie heeft ook een behoorlijke verbeterslag gekregen. Die beschikken nu over een invoerder- en elevatoroptie met een capaciteit van zesduizend kilogram. In Duitsland, Denemarken en Italië kunnen de maaidorsers op wielen nu veertig kilometer per uur rijden. Verder zijn de start instellingen verder geautomatiseerd, waardoor beoogd verliesniveau, graankwaliteit, doorvoer of capaciteit kunnen worden gehaald. Ook voor gewassen als gerst is dit nu mogelijk. De VariCut 3050 met een snijlengte van 8,53 meter is ook beschikbaar. Voor de 250, 140 en de nieuwe 150-serie is een mesverplaatsing van 574 millimeter beschikbaar.
Upgrading voor Puma-tractoren
De trekkerfabrikant heeft ook voor alle Puma-modellen nieuwe vormgeving en upgrades. Eén van de vernieuwing is de Hi-eSCR2 Fase V-technologie waardoor HVO-diesel en biologisch afbreekbare olie ook als brandstof voor de 6.7- en 6-cilinder motoren kan dienen. Bovendien zijn er in de cabine de nodige zaken opgefrist. Ook zijn alle Puma’s voorzien van een variabel stuursysteem. Met AFS connect kan de reactie van het stuurwiel worden afgestemd op de te verrichten werkzaamheden.
Futuristische Magnum concepttrekker
De nieuwe connectiviteitsimpuls is ook doorgevoerd in de nieuwe Magnum-serie. Om de introductie extra te accentueren werd het autonome conceptvoertuig van Case op de stand van de Agritechnica in de spotlights gezet. De futuristische cabineloze trekker is nu nog experimenteel. Case belooft echter dat de blikvanger op korte termijn niet alleen wordt tentoongesteld, maar ook op boerderijniveau in praktijk gaat.
Met de nieuwe reeks productintroducties in alle tractor-, maaidorser-, balenpers- en precisielandbouwseries wil Case – onderdeel van de CNH Industrial – laten zien zich te richten op hoogwaardige technologie en connectiviteit op grote landbouw- en loonwerkbedrijven.
Tekst: Martin de Vries
Foto’s: Case IH en Martin de Vries