Loonwerkers moeten serieus nadenken over smart farming en specifiek robotisering van landwerk. Het was de oproep tijdens het Loonwerkerscongres van Abemec in Veghel. “Het lijkt allemaal nog ontzettend conceptueel, maar binnen enkele jaren de normaalste zaak van de wereld.”
De Robotti
Met trots vertellen Thijs van de Ven en Roel van Erp, binnen mechanisatiebedrijf Abemec verantwoordelijk voor smart farming, over de aflevering van de Robotti. Vanaf maart heeft Profytodsd, loonbedrijf uit Creil gespecialiseerd in gewasbescherming, de beschikking over de robot. De Robotti is volledig autonoom en draait op twee motoren van 60 pk. De robot beschikt over power take-off (pto) met hydrauliek. “Een multi inzetbare werktuigdrager”, legt Van de Ven uit.
Voor de show bij het het hoofdkantoor in Veghel is de robot uitgerust met een Lemken Saphir 9 zaaicombinatie. “Profyto gebruikt een Steketee 1-C Light. Rijen geleid, maar wel 1200 kilo lichter. Met een doorrijhoogte van negentig centimeter liggen er kansen in teelten als aardappelen en uien, maar er wordt in bieten begonnen. Profyto heeft daarmee iets unieks in handen”, stelt Roel van Erp, ,,Het is iets waar Abemec, Profyto maar eigenlijk de hele sector trots op mag zijn. De robot gaat in de praktijk werken en daarmee niet meer iets van ‘over tien jaar’, maar van morgen.”
De autonome Robotti is van Deens makelij en draait in Nederland alleen nog maar op proefvelden van WageningenUniversiteit. Bij Profytodsd is het geen proef meer. De robot gaat echt in het veld werken. Van Erp stelt dat een robot juist voor loonbedrijven een zeer interessante optie is. “Het aanbod van personeel wordt dunner. Gps heeft ons al laten ziet dat een trekker aan het einde op de kopakker kan keren. Dit gaat natuurlijk een stapje verder. Het allermooiste zou zijn dat op termijn één persoon als een soort herder meerdere robots op een perceel aanstuurt.”
De Robotti stond als showmodel met een Lemken Saphi 9-zaaicombinatie tentoongesteld bij Abemec Veghel
Al jaren wordt er over robotica gesproken, toch komt het in de praktijk nog amper van de grond. “Het is een misvatting dat een robot te duur is. Van een tweehonderd pk trekker weet een agrariër of loonwerker wat die wel en niet kan. Een grote robot hebben ze nog niet in het veld gezien. Daarom zijn we ook ontzettend blij dat we nu één verkocht hebben. We proberen zoveel mogelijk mensen uit te nodigen om de robot te gaan kijken. Ik ben er van overtuigd dat het een sneeuwbaleffect op gaat leveren”, aldus Van der Ven.
Dino-robot
Van Erp zet robotica in internationaal perspectief. Volgens hem loopt Nederland behoorlijk achter. Recentelijk werd met de kleinere Dino-robot van Naio Technologies voor het eerst in Nederland een perceel onkruidvrij gemaakt. Daarvan draaien er nu zo’n 25 in Europa. De Robotti zit al op honderd, waarvan de meeste in kropgewassen als sla draaien. “En dat gaat volgend jaar naar 130, die in de praktijk lopen. Veel in Frankrijk. Dat levert gewoon een bult aan kennis op. Wij hebben vanuit Abemec ook verschillende demo’s gedraaid, alleen het blijkt dat Nederlanders pas echt enthousiast raken als machines daadwerkelijk op bedrijven worden ingezet.”
De Dino van Naio Technologies is een lichte onkruidweeder waarvan er al zo’n 25 in Europa zijn verkocht.
Tekst en foto’s: Martin de Vries