Nadat Herder zo’n 70 jaar geleden de maaikorf uitvond, ontbrak het aan voldoende geschikte armen of gieken om mee te werken. Dat leidde tot de constructie van een eigen maaiarm en sindsdien is het bedrijf specialist op dat gebied.
Eind vijftiger, begin zestiger jaren van de vorige eeuw vond Herder uit Middelburg in Zeeland de maaikorf uit. Die patenteerde het bedrijf in 1963. Voor montage van de maaikorf aan de trekker, werd een giek van een graaflaadcombinatie (backhoe) gebruikt. Omdat die constructie niet aan de wensen van Herder voldeed, dat op dat moment nog een loonbedrijf was, ontwikkelde het bedrijf een eigen maaiarm in 1964. Die maaiarm kreeg later met terugwerkende kracht de treffende naam Pionier.
Breed portfolio
Tegenwoordig levert Herder een breed scala aan maaiarmen voor middenaanbouw. Die in de praktijk overigens veel veelzijdiger ingezet worden dan enkel voor het maaien van bermen en taluds. Voor de Benelux is de sinds de jaren tachtig geproduceerde Grenadier de belangrijkste en tegelijkertijd ook meest veelzijdige maaiarm. In algemene zin is de Grenadier goed voor 75 tot 80% van de verkopen. In Nederland kiest zelfs bijna iedere Herder gebruiker voor de Grenadier. Da’s ook niet zo vreemd aangezien het model speciaal voor de Nederlandse markt werd ontwikkeld: veelzijdig met meer dan 15 werktuigen, tot 11 meter lange armen luxe uitgevoerd. Na de Grenadier volgde de Kantonnier die specifiek voor opbouw op Vredo Tracs ontwikkeld werd en parallel aan de Grenadier werd gevoerd. Niettemin is de Kantonnier wat soberder uitgevoerd. De Musketier werd onder andere voor de Duitse markt ontwikkeld en is ondanks een voordeliger prijskaartje en geringer gewicht wel voorzien van high end technologie. Er is ook een Musketier opbouwversie voor op Mercedes Unimogs. Dan is er nog de Cavalier, die wat zwaarder is dan de Musketier, ten opzichte van de Grenadier geen optionele afzuiging kent en met maximaal acht werktuigen kan werken.
De vierdelige maaiarm, de zogenoemde Pro-uitvoering, biedt verschillende voordelen. Zo kun je er een slootkant of talud optimaal mee volgen, maar ook achter een boom of ander obstakel werken.
De Grenadier
Terug naar de Grenadier. Die kent sinds jaar en dag de typeaanduiding MBK en dat staat voor Maaikorf, Baggerlepel en Klepelmaaier. Het getal dat volgt staat bij de oudere types enkel voor het zwenkbereik naar voren, gerekend vanaf 90 graden opzij. Een MBK 105 heeft dus een bereik van 105 graden en een MBK 135 heeft een zwenkbereik van 135 graden. In de meest recente typeaanduiding, MBK512 bijvoorbeeld, staat het eerste cijfer voor de diameter van de pennen van de maaiarm, 5 cm, en staan de volgende twee cijfers voor het zwenkbereik: 120 graden. De actuele types verschillen vooral van de voorgangers door een nieuw en verder verbeterd besturingssysteem. Qua hydrauliek is er keuze uit een uitvoering met standaard pompen (S), met load sensing voor de maaiarm en een tandwielpomp voor het werktuig (LS) en een uitvoering met load sensing voor de maaiarm en een elektrisch geregelde plunjerpomp voor het werktuig (LSH). Dat laatste geeft niet alleen een hogere werkdruk voor het werktuig, maar is door de elektrische regeling ook efficiënter ten opzichte van load sensing en dat geeft weer minder vermogensverlies.
Dit betreft een gedeelte van het artikel uit het Vakblad De Loonwerker. Het hele en meer soortgelijke artikelen lezen? Neem dan een abonnement op het vakblad.
Tekst: René Koerhuis, Jan Ebinger en Michiel Saeyens
Foto's: René Koerhuis en Michiel Saeyens