Demonstraties en testen op verschillende plekken in Europa lijken de potentie van elektrische onkruidbestrijding te bevestigen. Door de exclusieve samenwerking tussen het Duitse ontwikkelaar Zasso uit Aken en CNH Industrial moet de Xpower naar een hoger plan tillen. “Een goed alternatief voor chemische onkruidbestrijding is er nog niet, maar elektrisch lijkt die potentie waar te maken.”
Elektrische herbicidenbestrijder
De Xpower is een elektrische herbicidenbestrijder, die voor de trekker wordt gemonteerd en in de werkbreedtes van 1,20 en 3 meter wordt uitgevoerd. Het principe van elektrofysische verdelging gaat uit van het vernietigen van de cellen, die zorgen voor de sapstroming in onkruid en invasieve planten. Drie rijen met flappen zorgen voor een elektrisch geladen gesloten circuit die door de plant gaat. “De voorste twee rijen hebben een positieve lading. Dit zijn de pluspolen. De stroom gaat bij de derde rij, de minpool, weer omhoog”, legt Martin Habing van CNH Industrial uit.
Opwekken van stroom
In de achterhef wordt een werktuig geplaatst voor het opwekken van stroom. Deze door de aftakas aangedreven generator wekt 220 volt op. Via speciale kabels wordt de elektriciteit getransporteerd naar de voorkant van de trekker en door transformatoren omgezet, zodat er 3000 Volt door de plant gaat. “De cellen van al het onkruid dat geraakt wordt, gaat hier door kapot. De Xpower pakt de hele plant aan, van blad tot wortel.”
Apparaat verder ontwikkelen
De Xpower wordt volop in de praktijk gezet. In 2019 werd, na de introductie twee jaar geleden, op meerdere plekken in Europa met de uitvinding gewerkt en werden er een aantal demo’s gedraaid. Inmiddels heeft een dealer in het zuiden van Nederland en Landbouwmechanisatiebedrijf Kort in het Drentse Zwiggelte de elektrische onkruidbestrijder tot hun beschikking. “We zijn echt volop bezig om dit apparaat te ontwikkelen. Er is nog te weinig kennis over wat de Xpower nu daadwerkelijk als resultaat geeft. Dat willen we wetenschappelijk onderbouwen.”
Dit betreft een gedeelte van een artikel uit het Vakblad De Loonwerker. Het hele en meer soortgelijke artikelen lezen? Neem dan een abonnement op het vakblad.
Tekst en foto's: Martin de Vries