Precisielandbouw maakt stappen in de goede richting, toch is er nog veel ruis om vanuit ruwe data tot daadwerkelijke besluitvorming te komen. Dat is de conclusie uit een congres over smart farming, dat op Aeres Hogeschool in Dronten werd georganiseerd.
Slag om boerendata
Volgens Sjaak Wolfert, onderzoeker Informatiesystemen & ICT bij Wageningen University, is de slag om boerendata al begonnen. “Daarom is het belangrijk om niet alleen naar technologie te kijken, maar ook vooral naar de verdienmodellen en organisatorische data-issues.”
Agrarische bedrijven steeds 'smarter'
De deskundige stelt dat veel agrarische bedrijven steeds ‘smarter’ worden. “Big data speelt zich af op het boerenbedrijf. Tegelijkertijd kan, door middel van track and trace, op deze manier ook een antwoord gegeven worden op vragen van consumenten. Denk aan de traceerbaarheid van hun voedsel. Data van consumenten verkregen via de smartphone levert ons als voedselproducenten informatie over trends op, waarmee wij onze producten uit de bult kunnen trekken. Denk bijvoorbeeld aan de koppeling met apps over voeding, gezondheid en beweging.”
Wolfert schetst de verschillende belangen als het gaat om het delen van veldgegevens. “Als onderzoekers zijn wij ook op zoek naar realtime data om nieuwe technieken toe te kunnen passen. Dat vraagt om het delen van data. Dan begeven wij ons echter op een slagveld. Ook partijen als John Deere, Lely, 365Farmnet én grote techbedrijven vechten om van deze data om business te maken.”
Interactieve sessie tijdens congres ‘Hoe smart wil jij farmen?’
Collectieve actie nodig
Een collectieve actie vanuit de landbouw is volgens de onderzoeker nodig om te bepalen wat er met de data gebeurt en om met smart farming op boerderijniveau daadwerkelijk een stap vooruit te maken. De zoektocht naar een verdienmodel, om investeringen terug te verdienen, zorgt er voor dat de ontwikkelingen langzamer gaan dan voorzien. “Je moet je afvragen of smart farming niet te veel een doel is geworden, in plaats van een middel.” De technieken moeten bovendien eenvoudig zijn. “Het moet niet zo dat je een universitaire opleiding nodig hebt om een trekker te kunnen besturen. Smart farmin is in mijn ogen desalniettemin een kwestie van tijd. Vooral in de kostenbesparing zit de potentiële meerwaarde. Doordat je meer weet van het gewas kun je dat ook anders afzetten.”
Getemperde verwachtingen
Akkerbouwer Herman Schlepers uit Dronten is voorloper met het gebruik van fielddata. Zijn verwachtingen zijn echter getemperd. “In Australië zag ik een flink aantal jaren geleden al trekkers als sensorgestuurde robots in het veld rijden. Ik dacht dat dit snel de praktijk zou zijn. Dat viel tegen. Een logische stap is in mijn ogen in ieder geval dat Windows geïntegreerd is en aansturing via het netwerk op de computer vanuit mijn kantoor mogelijk is. Het is inmiddels 2020. Eén voertuig kan dit, en dat is Tesla. Smart farming moet plug and play zijn. De vertaling naar de teelt is echter lastig. Er is op dit moment te weinig rendement en het kost te veel uren arbeid.”
“Ik erger me hier suf aan…..
Dit betreft een gedeelte van een artikel uit het Vakblad De Loonwerker. Het hele en meer soortgelijke artikelen lezen? Neem dan een abonnement op het vakblad.
Tekst: Martin de Vries
Foto's: Herney Gómez en Martin de Vries