Als we Tommy Lavrijsen van Akkerbouwbedrijf Lavagro in Reusel spreken, is het eind maart. Op dit moment zitten alleen de uien in de grond en wordt er een begin gemaakt met het zaaien van de zomertarwe. Ditmaal zitten we – figuurlijk vanwege de maatregelen rondom het coronavirus – aan tafel bij Lavagro in Reusel.
Tommy Lavrijsen is de derde generatie op het Brabantse akkerbouwbedrijf. Zijn opa heeft het bedrijf opgericht. In 1999 is het huidige bedrijf (bestaande uit een varkens- en akkerbouwtak) volledig in handen gekomen van Tommy zijn vader. In 2004 overleed zijn vader, waarna Tommy samen met zijn moeder en met behulp van familie en werknemers het bedrijf heeft voortgezet. Sinds 2012 gebeurt dit onder de naam Lavagro, wat staat voor Lavrijsen Agro.
Aardappelteelt
De focus van het akkerbouwbedrijf ligt op de aardappelteelt. Deze teelt wordt volledig in eigen beheer uitgevoerd. Van het poten van de aardappelen tot het rooien en inschuren in de eigen bewaarloodsen. Lavrijsen: “We telen voornamelijk frietaardappelen variërend van vroege rassen (Première) en latere rassen, waaronder Fontane. Dit jaar starten we voor het eerst met de teelt van eigen pootgoed. Een deel van onze aardappelen telen we onder contract en de vrije kilo’s die proberen we via poulesystemen zo goed mogelijk te verkopen.”
Lavagro medewerker Tom Vrijsen: “Variabel poten, bijbemestingen en spuiten zijn zaken waar je als teler een lange adem voor moet hebben”
Tarwe-areaal
Naast aardappelen maken uien, suikerbieten, wortelen, erwten, bonen, maïs en graan een vast onderdeel uit van het bouwplan. Tommy Lavrijsen: “Omdat de saldo’s van korte groenteteelten als bonen door weersextremen onder druk staan, hebben we voor komend seizoen ons tarwe-areaal wat uitgebreid.”
Lavagro medewerker Tom Vrijsen vult hem aan: “We vinden het belangrijk om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de bodem en mineralen. Conservengewassen passen heel goed in de gewasrotatie omdat ze aaltjes reduceren. Graan is sowieso goed voor de grond en pakt ook de aaltjes aan. Bovendien is tarweteelt minder risicovol dan de conservengewassen.”
Precisielandbouw
Om een optimale opbrengst te bewerkstelligen wordt er volop gebruik gemaakt van precisielandbouw. Tommy Lavrijsen: “Hierbij wordt niet alleen gebruik gemaakt van het ‘traditionele GPS-systeem’, maar op ons bedrijf worden percelen ook in kaart gebracht met een scan en de daarbij behorende grondmonsters. Onze aardappelen poten we variabel en ook het kalk strooien doen we variabel. In de aardappelen doen we dat al twee jaar en sinds vorig jaar hebben we in de uien ook variabel bodemherbicide bespoten, maar daar twijfelen we over of dat echt werkt.”
Vrijsen vult hem aan: “Met deze informatie brengen we voorafgaand aan de teelt de percelen goed in kaart. Dit stelt ons in staat om de teelt efficiënt in te richten met oog voor plant, bodem en omgeving.
Middels onze precisie-opbrengstmetingen kunnen we reflecteren of onze teeltmaatregelen succesvol zijn geweest. Daarnaast brengt dit ons in staat om het perceel in betere staat te krijgen. Variabel poten, bijbemestingen en spuiten zijn allemaal zaken waar je als teler een lange adem voor moet hebben. Alle randvoorwaarden kloppen hier op het bedrijf, maar de volgende stap is dat zich dat gaat vertalen in een meerwaarde en dat is nog niet zo gemakkelijk in beeld te brengen.”
Tommy Lavrijzen: “Op ons bedrijf worden percelen in kaart gebracht met een scan en de daarbij behorende grondmonsters”
Bemonstering
Bij Lavagro geloven ze er heilig in dat het oog van de vakman het verschil maakt. Vrijsen: “Alle precisielandbouwtechnieken, waaronder bijvoorbeeld een opbrengstmeter op de rooimachine, zijn slechts handvaten om de teelt te optimaliseren. Je zal toch met de riek of de schop het veld in moeten om aan de hand van monsters te kijken hoe de sortering is of dat er aaltjes of andere storende factoren aanwezig zijn.”
Meerwaarde
Lavrijsen: “We gaan er de komende tijd sowieso mee door om te kijken waar de meerwaarde zit. We verwachten vooral resultaten te kunnen boeken bij het variabel bijbemesten en kalk strooien. Door hier meer tijd en energie in te stoppen, kan het best zo zijn dat we daar bedrijfseconomisch van gaan profiteren. De duimschroeven voor het gebruik van stikstof en fosfaat worden steeds verder aangedraaid. Door variabel te werken is het mogelijk de stikstof daar neer te leggen waar die het hardste nodig is. Vervolgens houd je elders ruimte over om gedurende het seizoen bij te kunnen sturen.”
'Goed voor grond en aaltjesbestrijding'
Alle bewegingen in de akkerbouwsector worden bij Lavagro op de voet gevolgd. Ook de trends in België, omdat het bedrijf letterlijk aan de grens ligt en percelen in zowel Nederland als bij onze zuiderburen heeft liggen. Lavrijsen: “Ik verwacht dat over tien jaar de wetgeving rondom (chemische) middelen nog strenger zal zijn, dus wordt een goede teeltrotatie steeds belangrijker. Werken zonder een doordacht teeltplan is dan volgens ons niet meer mogelijk. Ook zal de focus op een gezonde bodem in de komende jaren blijven toenemen.”
Structureren
“Dat betekent concreet dat we zoveel mogelijk perceelgegevens aan het verzamelen zijn om dat goed gestructureerd in kaart te brengen. Het zal in onze ogen een combinatie worden van robotisering en nog vaker het veld in gaan om monsters te steken. Met het verdwijnen van gewas- en bestrijdingsmiddelen is op tijd erbij zijn enorm belangrijk. Door het in de kiem te smoren kunnen er veel problemen voorkomen worden. We zijn nu al bezig om daar gedegen plannen voor te maken, zodat we straks ‘niet zomaar wat doen’ maar echt weten wat er op onze percelen gebeurt en wat de bodem nodig heeft om optimaal te presteren.”
Meer informatie
Meer informatie over akkerbouwbedrijf Lavagro?
Facebook: LavagroAkkerbouw