Als vakblad de Loonwerker krijgen wij zo nu en dan een column toegestuurd van onze lezers. Ook vandaag was dit het geval en ontvingen wij een column. Wij als de Loonwerker geven u als loonwerker graag een podium en hebben er daarom voor gekozen het artikel te plaatsen als ingezonden artikel. Mochten er vragen over het artikel zijn mail ons gerust dan zorgen wij ervoor dat het bij de auteur terecht komt:
De heer Baudet sprak in de Kamer over het beleid van politiek Den Haag, dat deze politiek een sluipmoordenaar voor de Nederlandse landbouw is.
Als ik zie wat een warboel het stikstofbeleid is, ben ik het met de heer Baudet eens.
De regelgeving voor de landbouw is regel op regel, zodat er volgens mij geen boer is, die nog weet waar hij aan toe is. Het ergste is, het kost de boer verschrikkelijk veel geld. Je hebt net je stal voor vele tonnen aan euro’s verbouwd bijv. voor een emissiearme stal, of je kan weer opnieuw voor vele tonnen verbouwen om de urine apart op te slaan. Dit wordt door Den Haag geroepen, terwijl er amper onderzoek naar gedaan is of het daadwerkelijk milieu winst is. De heer F. Timmerman is in de EU één van de grote roepers, roepers die de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt.
Ook wordt de boer keer op keer aangevallen door de media en de natuurinstanties
Alles wat gemeten wordt, is de schuld van de boer. Onlangs alweer. De bestrijdingsmiddelen waren tot ver in de natuurgebieden te meten. Uiteraard de schuld van de boeren. Blijkt echter uit onderzoek, dat de gevonden middelen, slechts voor een heel klein deel terug te voeren zijn op de landbouw. De gevonden verontreinigingen kwamen vooral uit sprayen tegen insecten en vlooien- banden. Ook werden de metingen met een factor 10 overdreven, om indruk te maken. Dit wordt niet in de media en natuurorganisaties genoemd.
Ook wordt constant geroepen: de biodiversiteit verdwijnt en de natuurgebieden worden vernietigd door de Stikstof NH3 van uiteraard de boeren. De NOx wordt amper genoemd, terwijl die niet in de natuur thuis hoort en NH3 wel. De natuurgebieden staan er heel goed voor in Nederland.
Alleen dromen de natuurinstanties van planten, die niet thuis horen in Nederland
Logisch dat dit niet lukt. Als er geen boer meer is in Nederland, zullen die paar droomplanten nog niet terug komen in Nederland. Zo kan ik nog heel lang doorgaan.
Kortom is dit een beleid om de boeren weg te pesten uit Nederland? Of wil Den Haag zo goedkoop land krijgen om 1.000.000 huizen te bouwen. Voor Wie, de Nederlandse bevolking groeit amper, of is dit voor de vluchtelingen?
Of willen zij alle Stikstofrechten, die de boeren hebben, inpikken en één op één ruilen tegen NOx uitstoot.
Dat is pas een belasting voor de natuur. NH3, eigenlijk niet schadelijk ,tegen NOx heel schadelijk.
Een onbegrijpelijke politiek. De schoonste en milieuvriendelijkste landbouw om zeep helpen, terwijl de landbouw ook nog eens voor een heel belangrijk deel voor ons handelsoverschot zorgt.
Waarom in plaats van de boeren weg pesten, niet om de tafel gaan zitten om gezamenlijk win – win situaties te creëren
Enkele voorbeelden:
- de mest vergisten en dan het gewonnen gas aan het gasnet leveren Er zijn al projecten die met veel succes draaien.
- De boer heeft ruimte om energie op te slaan en daken waar zonnepanelen op kunnen. Wanneer je van stroom waterstof maakt en je doet dit met urine kun je 2 keer zoveel waterstof uit stroom halen. Heb je te veel stroom, maak je waterstof. Dit kan in het gasnet of je slaat het op en maakt er weer stroom van, wanneer er een tekort aan stroom is.
- Zo ook het erf van de boer benutten voor zonnepanelen. Het bouwblok van veel agrarische bedrijven is meer dan 2 ha.
- Veel agrarische bedrijven doen al aan natuurmaatregelen. Breidt dit uit in overleg met de boeren. Uiteraard moet Den Haag wel voor de kosten opdraaien, maar dit is goedkoper dan aanleg van natuurgebieden
- Niet meer bang laten maken door allerlei geleerden en natuur fanaten. Immers hoe banger zij de mens maken, hoe meer subsidie zij krijgen voor onderzoek. Het spreekwoord luidt niet voor niets:
Wiens woord met spreekt, wiens brood men eet. Kijk maar naar Tjeerd de Groot. In 2016 sprak hij de boeren toe. Je moet meer koeien houden. In 2017 kwam hij in de politiek bij een anti boeren partij en toen riep hij: weg met de boeren. Hoe kun je zo veranderen?
De overheid moet met de boeren om tafel
De agrarische sector heeft de mogelijkheid om ons energie en milieu probleem voor een groot deel op te lossen, maar dan moet Den Haag samen werken met de boeren in plaats van de boeren weg pesten.
Dit zal dan voor beide partijen een win win situatie worden, terwijl nu beide partijen alleen maar verliezen.
Politiek Den Haag denk toch eens na!
Jaap Majoor
Laag Zuthem