Innovatief in capaciteitsverhoging. Bij VSS Machinebouw is dit de kern voor de machinebouw van uienmechanisatie. De VSS AMAC Frontrooier uien (FRU 3000) en de VSS AMAC Uienlader (UL 1480) zijn daarvoor exemplarisch.
De gebruikers zijn lyrisch. “Met een stuk vakmanschap zorgt dit voor een meeropbrengst.”
Werkbreedte van 3 meter
Kees den Engelsen, mede-eigenaar van loonbedrijf de Biesbosch in Dordrecht, werkt drie seizoenen met een drie meter brede frontrooier van VSS AMAC. Hij rooide de zaaiuien voorheen met een Holaras op 1,50 meter. Hierdoor is de overstap naar een werkbreedte van drie meter eenvoudiger, dan de overstap van 2,25 meter naar drie meter. “Spuiten, kunstmest strooien, spitten, alles is bij ons ingesteld op een werkbreedte van drie meter. Met deze capaciteitsvergroting van het rooien op drie meter kan ik in mijn eentje honderd hectare aan. Anders had ik een extra trekker en een extra werknemer moeten nemen.”
Filmpjes van de frontrooier van VSS in de praktijk overtuigden Den Engelsen. “Ik moet minimaal twee meter tussen de wielen hebben. Ik investeerde in een nieuwe stevige vooras voor de trekker. Zo’n frontrooier van 2850 kilogram weegt ook heel wat. Dan komt het er wel op aan.”
Frontrooier bestaat uit 2 delen
De frontrooier bestaat feitelijk uit twee delen, die onafhankelijk van elkaar te regelen zijn. Het begint met het klappen van het uienloof. Hiervoor wordt een klepel -as gebruikt, waarna het loof met een hydraulisch aangedreven band wordt afgevoerd. Die kan zowel linksom als rechtsom draaien. “Voor een goede afvoer is het wel belangrijk dat het loof beide kanten op kan.” De sleepvoeten voor de automatische diepteregeling voor loofklapper zijn vóór de machine gemonteerd.
Het rooigedeelte is verdeeld in twee velden van elk vijf schijven. De rooidiepte is onafhankelijk van de loofklapper in te stellen. “Het eerste jaar werkte ik met dieptewieltjes voor het rooigedeelte. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om daar ook de automatische diepteregeling te monteren. Nu heb ik twee tasters per schijvenveld, die over de grond slepen en meten of de diepte van de schijven moeten worden bijgesteld.”
Schijven grote meerwaarde
Het gebruik van de schijven is voor Den Engelsen van grote meerwaarde gebleken. “Zeker onder natte omstandigheden rooi je veel schoner. Ik heb afgelopen november nog een blok uien gerooid, het moment dat rooiers met een rooias niet meer konden.” Den Engelsen is er van overtuigd dat de kwaliteit van het gewas beter is. “Met schijven ga je half zo diep de grond in. Met de schijf raak je de ui niet aan. Het gewas wordt net als een ei of aardappel behandeld. Uiteindelijk moeten de worteltjes er aan blijven zitten, daar is de ui namelijk het meest kwetsbaar. Dat de laatste uien na de oogst van 2019 nu pas uit de bewaring komen, laat ook wel zien dat ze beter uit de grond komen.”
Loonwerker Kees den Engelsen werkt met de FRU 3000
Gps is cruciaal
Gps is cruciaal bij het gebruik van schijven, een chauffeur rijdt immers nooit zo recht als gps. Omdat het zo nauw komt met de half bolle schijven is het advies van VSS om dezelfde trekker voor het zaaien en rooien te gebruiken. Ook Den Engelsen doet dat. “Nadeel van schijven is dat als er iets verkeerd gaat, je de ui kapot snijdt. Het lijkt al gauw erg, maar is door goed voorwerk en een stukje vakmanschap goed te voorkomen. Rooias beschadigingen daaren tegen zie je niet direct in het veld. Dat is het grote verschil.” De loonwerker uit Dordrecht is er van overtuigd dat hij met schijvenrooien minder tarra behaalt. “Met een rooias beschadiging krijgt de ui een tik op de kont en wordt eerder zacht in vergelijking met een ui die als een ei behandeld is.” Ondanks een aantal ‘snijders’ behaalde Den Engelsen een lage tarra van 3 tot 4 procent.
Elfde rijtje pure winst
Groot voordeel van de frontrooier van VSS is een optionele elfde rooischijf, die Den Engelsen heeft laten monteren. “Een extra rij is pure winst. Veelal krijg ik de vraag of de uien dan niet minder grof zijn. Ik heb echter vier procent meer opbrengst ten opzichte van tien rijen.” Op de achterkant van een bierviltje rekent Den Engelsen snel de winst uit. “Met het extra rijtje heb je in het teeltjaar 2019 vier ton uien extra per hectare. Op twaalf cent kom je op 250 euro. Dat betekent dat de akkerbouwer op een extra rijtje zijn loonwerker nagenoeg kan betalen.”
Tekst: Martin de Vries
Foto's: VSS Machinebouw en Martin de Vries