De manier van werken in de grondverzetsector verandert. Steeds meer taken schuiven naar de machines toe, zo ook op het gebied van grondverdichting. Steelwrist springt hierop in met een nieuw trilblok, dat onder hun draaikantelstukken kan worden geplaatst.
Steeds minder mensen beschikbaar in het grondverzet
“Voorheen was het zo dat als de jongens aan het trillen waren, ik stond te wachten tot ik de sleuf weer aan kon vullen met grond”, vertelt de machinist van een loonwerkbedrijf, dat het uitrustingsstuk test bij een rioolklus. “Vervolgens stonden zij weer op mij te wachten. Met dit trilblok kan ik de sleuf zelf aanvullen en verdichten, zonder dat de jongens er de hele dag bij hoeven te lopen. Dit maakt het werk veel efficiënter.”
En hier slaat de machinist de spijker op de kop. Er zijn steeds minder vakbekwame mensen beschikbaar in de grondwerksector. En als je goede mensen hebt, dan wil je niet dat ze onnodig staan te wachten langs een sleuf. Daarnaast brengt trillen in een rioolsleuf veiligheidsrisico’s met zich mee. Doordat het zand in beweging wordt gebracht, ontstaat er instortingsgevaar. Dit geldt ook bij veel nattigheid, wanneer trilplaten het water omhoog trekken. De grond wordt dan drassig, waardoor de trilplaten wegzakken.
Machines breder inzetten met trilblok van Steelwrist
Daarom heeft Steelwrist in maart 2024 een nieuw model trilblok op de markt gebracht, dat als een hydraulisch uitrustingsstuk aan graafmachines kan worden geplaatst. Op deze manier kunnen deze machines nog breder worden ingezet.
“Voor de eigenaar wordt de machine hierdoor meer rendabel en machinisten kunnen efficiënter werken.”
Tom van Baars
“Wij zien dat veel taken bij de graafmachines komen te liggen”, vertelt Tom van Baars, Country Manager Benelux bij Steelwrist. “Er zijn steeds minder goede werknemers te vinden, maar het werk wordt er niet minder op. Daarom verandert de functie van deze machines van graven naar een tool carrier, een drager van hulpstukken. Met een brede uitrusting aan hulpstukken zijn deze machines breder inzetbaar in de grondbewerking, dus ook voor grondverdichting. Steeds meer mensen gaan hydraulische hulpstukken inzetten. Voor de eigenaar wordt de machine hierdoor meer rendabel en machinisten kunnen efficiënter werken in de uren die ze tot hun beschikking hebben.”
Werken in verschillende hoeken
De trilblokken zijn beschikbaar voor graafmachines van twee tot dertig ton. Steelwrist nam de HCX20 mee, een middenmaat, dat geschikt is voor machines van veertien tot twintig ton. Het trilblok hangt onder een X20-tiltrotator van Steelwrist. “In combinatie met een draaikantelstuk kun je in verschillende hoeken werken. Bij rioolwerk is dat ideaal”, aldus de machinist. “Het is namelijk niet altijd makkelijk om met een trilplaat bij een leidingoversteek te werken. Maar als je een draaikantelstuk gebruikt, kun je het trilblok tussen twee kabels of leidingen laten zakken. Zo kun je in alle hoekjes en gaatjes werken.”
Zowel het draaikantelstuk als het trilblok zijn uitgerust met een automatisch snelwisselsysteem, SQ60-50, volgens de Open-S Standaard. “Het SQ-systeem zorgt ervoor dat ik kan wisselen tussen hulpstukken zonder uit te hoeven stappen om slangen aan- en af te koppelen. Ook is de hydrauliek direct aangesloten. Dit maakt het werk veel flexibeler en sneller.”
Samenwerking tussen trilblok en draaikantelstuk
Dit nieuwe model heeft zich toegespitst op de samenwerking met een draaikantelstuk. Van Baars vertelt hierover: “Aangezien trilblokken vaak worden gebruikt in combinatie met draaikantelstukken, gaat dit ten koste van de olieflow naar de hydrauliek. De nieuwe trilblokken van Steelwrist hebben minder olie nodig, dankzij een dubbel excentrisch ontwerp. Ook zorgt dit voor minder trillingen aan de graafarm en in de cabine, terwijl de frequentie en amplitude van de trillingen gelijk blijft. Daarnaast is de ophanging van het hulpstuk niet langer gevestigd in het midden, waardoor gelijk met een gripper kan worden gewerkt. Dit zorgt voor meer ruimte en slag bij het werken. In rioolwerk is dit een voordeel, omdat er vaak in smalle sleuven wordt gewerkt. Ook is het trilblok geheel onderhoudsvrij. De ophanging in rubbers kan slijten bij veel gebruik, maar voor de rest zorgt de hydrauliek voor smering van het systeem.”
Volledig uitgeruste Hitachi
Het uitrustingsstuk hangt aan een Hitachi ZX150, een mobiele graafmachine van vijftien ton. De machinist werkt de komende maanden aan de reconstructie van een wijk. Al het straatwerk wordt vernieuwd, ook vervangt het bedrijf een gedeelte van het riool. “De Hitachi is de eerste machine binnen ons bedrijf met een snelwisselsysteem”, laat de machinist weten. “Puur om te kijken of het wat voor ons is en of we het willen toepassen bij meerdere machines. Tot nu toe bevalt het heel goed. Bij deze klus breng ik vaak materieel voor de stratenmakers de wijk in met een stenenklem. Met een aanhanger met zand ga ik dan weer de wijk uit. Zo kan ik snel wisselen tussen een stenenklem en bak.”
En aan die volledig uitgeruste Hitachi hangt nu ook een trilblok van Steelwrist. Zo kan deze machine nu ook voor grondverdichting worden ingezet, en dat als eerste in Nederland.
Tekst: Kim Sjoers • Beeld: Steelwrist
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.