Loonbedrijf Christel Thijssen uit Nieuwehorne is bekend vanwege zijn expertise op het gebied van precisielandbouw. Hij is een specialist als het gaat om proefvelden aanleggen, onkruid bestrijden, is Dronewerker en scant al sinds 2012 bodems met diverse bodemscanner.
Nieuw dit jaar is de Soil Reader bodemscanner uit Canada die in één werkgang onder andere de organische stof en PH-waarde kan meten. Sinds 2018 heeft hij in samenwerking met Agco (Valtra), de Mechan groep en dealerbedrijf Fa. Van der Vegt BV zijn pijlen gericht op cloudfarming.
Dataverzameling via trekkers en machines
De Friese loonwerker verzamelt als het ware via zijn trekker en machines, die uitgerust zijn met speciale software, data van de percelen waarop hij aan het werk is. De trekkerchauffeur weet dus zeer precies wanneer, waar en wat er gebeurt op het land en heeft inzicht in de historie.
Thijssen: “We hebben nu een zeventiental agrariërs in onze cloud zitten. Het is speciale software afkomstig van Dacom die data van sensoren, drones, satellieten en machines van een perceel registreert en bijhoudt. Tevens is het mogelijk om een koppeling met machines te maken voor automatische teeltregistratie.”
“Momenteel zijn wij bezig met grondbewerking en een maïsland aan het spitten. Dan komt er een opeens melding binnen op de computer. Het is een opdracht van een klant en wordt door ons gecontroleerd. De opdracht sturen we rechtstreeks naar de trekker en zijn chauffeur. Die kan via de telefoon of tablet precies zien waar het desbetreffende perceel ligt, wat hij moet doen en wie de opdrachtgever is. Tevens kan een klant extra info waar de chauffeur op moet letten toevoegen.”
Aandachtspunten op het land
Aandachtspunten bijvoorbeeld zijn greppels in een land waar de buizen vrij ondiep liggen of plekken waar kievitsnesten in het perceel zijn. “De locatie van het nestje wordt dan op de centimeter nauwkeurig door ons gelokaliseerd. Dat is handig voor de volgende chauffeur die bijvoorbeeld komt zaaien.”
Precisielandbouw in het veld
“Melkveehouders zijn in hun stal al druk doende met precisielandbouw maar in het veld nog zeer gering”, vertelt Thijssen, “Cloudfarming is eigenlijk voor iedere agrariër die landbouwgronden bezit interessant. Bovendien krijgen wij als loonwerkers inzichtelijk wat precies de kosten van bodem ontsmetten, spitten, bemesten, zaaien, gewasbescherming, oogsten en dergelijke inclusief het brandstofverbruik van het landbouwvoertuig zijn.”
Daarnaast heeft de boer ook inzage in de data, kosten en kan controleren of het werk goed is uitgevoerd. “Laten wij als voorbeeld nemen: kunstmest strooien. Op perceel A wil hij dat er honderd kilogram wordt gestrooid en op perceel B honderdvijftig. In een vroeger stadium moest hij altijd een papiertje meegeven aan de trekkerchauffeur om dit duidelijk te maken. Dit is allemaal niet meer nodig. De informatie ontvangen wij digitaal en de data wordt geregistreerd. De trekkerchauffeur kan vervolgens direct doorrijden naar de volgende klus.”
Tekst: Annelies Bakker
Foto's: Loonbedrijf Thijssen