Akkerbouwbedrijf Van Nieuwenhuijzen uit Nieuwe-Tonge (Z-H) zaait voor het tweede seizoen met de Pöttinger Aerosem 6002FDD. De zaaimachine, van Oostenrijkse makelij, wordt ingezet voor tarwe en graszaad, maar onderscheidt zich dankzij een door HeGro Agri Service aangepaste bandenwals ook vooral in het zaaien van erwten. “Gelijkmatige zaaidiepte is belangrijk om de gewenste zaaikwaliteit te krijgen.”
De vorige zaaimachine van het akkerbouwbedrijf op Goeree-Overflakkee was aan vervanging toe, toen HeGro Agri Service uit Nieuwe-Tonge Van Nieuwenhuijzen op het spoor van Pöttinger Aerosem zette. Door het dealerschap van Duport/ Pöttinger liepen er langzaam maar zeker steeds meer machines bij de akkerbouwers in de omgeving. “En de zaaimachine, met name de kouterbalk, van ons was echt op”, zegt Leen van Nieuwenhuijzen. Het akkerbouwbedrijf heeft een vrij compleet bouwplan met aardappelen, uien, bieten, tarwe, graszaad, erwten en tulpen.
Teelt van erwten
De teelt van erwten voor conserven vraagt niet veel extra aandacht. Alleen de oogst en het zaaien zijn werkzaamheden met ‘fluwelen handschoentjes’. De oogst wordt gedaan met de specialistische machines van De Schakel. Voor het zaaien is met name de zaaidiepte van belang. De Aerosem 6002FDD is een vrij nieuwe fronttankzaaimachine in het assortiment van Pöttinger. Bij Van Nieuwenhuijzen heeft de pneumatisch opgebouwde zaaier een werkbreedte van zes meter. De techniek, die zich laat kenmerken door grote zaadvolumes voor korte vulintervallen, is relatief eenvoudig. Het is met name de zaaidiepte die specifiek deze uitvoering uniek maakt. “Er is een dubbele schijf om de erwten op diepte te krijgen. Met een enkele schijf kom je niet op diepte”, aldus Van Nieuwenhuijzen.
Extra druk op de kouter
Herbert Grootenboer van HeGro Agri Service geeft aan dat voor de juiste diepte er extra druk op de kouter nodig is. Om vervolgens de grond weer vast te drukken en extra druk op de kouter te krijgen is er best wat kracht nodig. Het gaat tot vijftig kilo druk op de kouter. “Gezien de uitdagingen met de traditionele rollen die vaak slepen bij gebruik in vochtige of kleiachtige gronden, hebben we voor een aanpassing gekozen door een bandenwals te installeren in plaats van een standaard rol.
Het slepen van de rol is ongewenst en de groei van gewassen nadelig beïnvloedt. In tegenstelling tot een standaard pakkerrol, die in zulke wisselende omstandigheden ondoeltreffend is en vaak vastloopt, biedt een bandenwals betrouwbare prestaties door altijd te blijven rollen. Dit zorgt voor een consistentere en effectievere aandrukking van de grond, wat cruciaal is voor de kieming en uniformiteit van het gewas. De aanpassing van de bandenwals is daarom een verbetering, vooral bij het zaaien van gevoelige gewassen. De bandenwals is de aanpassing die wij gedaan hebben.”
Pöttinger Aerosem 6002FDD
Grootenboer omschrijft de Aerosem verder als ‘een makkelijk af te stellen en aan te pikken’ zaaimachine. Van Nieuwenhuijzen heeft op aanraden HeGro enige tijd een Pöttinger Aerosem op het bedrijf demo gedraaid, om een gevoel bij de zaaimachine te krijgen. Daar raakte de akkerbouwer van overtuigd. De machine moest wel in de breedste uitvoering worden afgeleverd om voldoende slagkracht te krijgen. Dit jaar draait de zaaimachine voor het tweede seizoen op het bedrijf. “Met het zaaien van groenbemester, als je echt meters kunt maken, zaaien we zomaar dertig hectare op een dag”, aldus Van Nieuwenhuijzen.
De Pöttinger Aerosem 6002FDD blijkt een zaaimachine te zijn, die perfect past bij het zaaien van erwten. Meer conserventelers kiezen er daarom voor. “Wij hadden Pöttinger eerst helemaal niet op de radar, maar we zagen wel steeds meer telers in de omgeving er mee werken. We hebben er een keer mee gewerkt en dat heeft ons echt over de streep getrokken. Wij zijn enorm blij met deze keuze.” Inmiddels heeft Van Nieuwenhuijzen vanwege de eenvoud ook één van de allereerste bovenover zesschaars ploegen van Pöttinger gekocht.
Maatwerk van HeGro
HeGro ziet de populariteit ook groeien. “Voor deze omgeving geldt ook dat je een machine niet zomaar vanuit het boekje verkoopt. De firma’s Duport en Pöttinger passen daarom ook bij ons. Het laten de mensen ook eerst altijd even proeven.” HeGro zorgt als innovatieve machinebouwer dan weer voor het stukje maatwerk, zoals de bandenwals op de zaaimachine van Van Nieuwenhuijzen.
“Bij ons werken mensen uit de praktijk. De meeste jongens komen uit de landbouw en dan heb je echt een andere blik dan een pure machinebouwer. Het komt zelfs wel voor dat we niet in de constructiehal te vinden zijn, maar op het land helpen. Daar hoor je en zie je van alles en proberen we de dingen anders te doen dan de anderen. Zo zijn bijvoorbeeld ook onze pelmachine, one-man-baling-train, hydraulische zuigarm voor op de spuitmachine en onze zaaibedbereider (front 4,5 en achter 4,5 meter, red.) ontstaan”, vertelt Herbert Grootenboer.
Tekst: Martin de Vries
Beeld HeGro Agri Service