Dankzij Connected Support staan de Nederlandse John Deere-dealers GroeNoord en Kraakman rechtstreeks in contact met machines van de klanten. Voordelen: gebruikers kunnen op afstand worden geholpen en problemen worden vroegtijdig gesignaleerd. “Als er iets aan de hand is, zien we dat eerder dan de klant”, vertelt Martin de Vries, FarmSight Manager van GroeNoord. Zijn collega Daan Willems van Kraakman: “We helpen een gebruiker het maximale uit de machine te halen.”
Door Connected Support is een John Deere-machine via JD-link altijd verbonden met de cloud. Dat betekent dat data van de trekker of machine op afstand uit te lezen zijn. Bij een storing kan een monteur de diagnose stellen zonder de trekker zelf te zien. Vaak kan de chauffeur op aanwijzingen van de monteur zelf het probleem verhelpen en weer verder. Soms is het nodig dat de monteur in de bus springt en naar de klant toe moet. “Maar dan meteen met de juiste onderdelen, want hij weet al wat er aan de hand is”, vertelt De Vries. “In het verleden was het zo dat een klant belde, de monteur erheen ging, de laptop eraan legde en de diagnose stelde. Dan kon hij vaak weer naar de werkplaats om de juiste onderdelen op te halen en dan weer terug naar de klant. Nu wordt de diagnose op afstand gesteld.”
Volgens De Vries wordt dankzij Connected Support ook een groot aantal nutteloze ritjes voorkomen. “In het verleden kwam het bijvoorbeeld wel eens voor dat een klant een storing waarnam en ons belde. Dan kwamen we en dan bleek de storing er niet meer te zijn. Net zoals wanneer je pijn hebt, die ineens weg is als je bij de dokter bent. Wij kijken nu meteen mee. Als het nodig is maakt het systeem een opname die terug te kijken is. Deze opname kunen we naar John Deere sturen. Specialisten van hen kunnen ons op basis hiervan adviseren.” De Vries benadrukt dat met Connected Support alleen meegekeken kan worden. “We kunnen op afstand niks beïnvloeden of stopzetten.” Data van de machine zijn eigendom van de klant. Die geeft toestemming om de data te gebruiken. John Deere zal de data niet inzetten voor controle op garantie of andere zaken. Belangrijk is wel dat er met de data inzicht komt in voorkomende storingen en de kwaliteit van de machine kan erdoor verbeterd worden.
Daan Willems, Precision Ag & Regiomanager bij Kraakman is net zo enthousiast over de mogelijkheden van Connected Support. “In plaats van reactief kunnen we proactief werken. Dit is gunstig voor de gebruiker. Stilstand wordt voorkomen. Voor onszelf kunnen we het onderhoud beter managen. We hebben meer grip op pieken en dalen in de werkplaats. Dat helpt om de servicekosten zo laag mogelijk te houden.”
Minder stilstand
Het grootste voordeel van Connected Support is volgens De Vries en Willems dat klanten met veel minder downtime te kampen hebben. Dat komt onder anderen door Expert Alert. Hiermee krijgt een dealer een waarschuwing als er op korte termijn een storing kan optreden. De dealer neemt dan meteen contact op met de klant om een afspraak te maken. “Met een Expert Alert kunnen we bijvoorbeeld op de hoogte gebracht worden van een storing op de stuurhoeksensor, hiermee kunnen we de klant alvorens hij op Autotrac wil rijden, waarbij deze sensor noodzakelijk is, helpen. De waarschuwing wordt gegenereerd aan de hand algoritmes op basis van jarenlange testen door John Deere. “Wij weten vaak eerder dan de klant dat er iets aan de hand is. Dan maken we een afspraak om dit te verhelpen. Dat is voor veel mensen wel wennen. Het is wel eens gebeurd dat een klant niet geloofde dat er een bepaald onderdeel stuk zou gaan. Hij ondernam geen actie, en het onderdeel ging wel stuk. Sindsdien is hij overtuigd van het nut”, vertelt De Vries.
Willems vertelt dat dankzij het ticketsysteem CCMS van John Deere gemakkelijk informatie wordt gedeeld. “Problemen komen binnen via een soort ticketsysteem. Komt op meerdere vestigingen hetzelfde probleem voor, dan zien we dat. We stellen dan de overige locaties op de hoogte. Eén vestiging concentreert zich dan op de oplossing, die wordt gedeeld met de rest. Zo hoeven verschillende locaties niet stuk voor stuk het wiel opnieuw uit te vinden.”
Meer uit de machine halen
Connected Support is niet alleen bedoeld om problemen op te lossen. Het is ook een belangrijk hulpmiddel bij ingebruikname van een nieuwe trekker of machine, of bij het optimaliseren van een trekker of machine die al langer in gebruik is. “Klanten willen steeds meer uit hun machine halen”, zegt De Vries. “Ze willen bijvoorbeeld de transmissie nog efficiënter instellen, of een nieuwe GPS-lijn erin zetten. Daar komen ze dan soms zelf niet helemaal uit. Dan helpen wij hen op afstand. Soms is het alleen maar een kwestie van ergens een vinkje zetten.” Communicatie tussen gebruiker en dealer loopt via Expert-Connect, een door John Deere zelf ontwikkeld systeem waarin gebruikers hun vragen kunnen stellen door te bellen, Whats-appen, sms-en of te mailen. Willems hierover: “zien we dat van een bepaalde trekker dat de temperatuur in korte tijd te vaak te hoog wordt, dan kunnen we contact opnemen met de gebruiker en bijvoorbeeld de tip geven de roosters wat vaker schoon te maken.”
Machines synchroniseren
Alle gegevens van een machine worden via JD-link opgeslagen in de cloud. Dus ook alle instellingen. Via synchronisatie is het mogelijk om instellingen van de ene machine rechtstreeks over te zetten op de andere. “Dat gaat bijvoorbeeld om GPS-informatie, maar ook om persoonlijke instellingen. Zo kun je de multihandles gepersonaliseerd maken, zodat deze op elke trekker voor jou hetzelfde werken”, vertelt De Vries.
Bij GroeNoord zijn inmiddels ruim 1.400 tractoren en oogstmachines verbonden via Connected Support. Kraakman biedt aan zo’n 2.100 tractoren service op afstand. De Vries en Willems zien het aantal steeds verder toenemen. Ook in de tuin- en park-divisie wordt er al grif gebruik van gemaakt. Nieuwe tractoren en machines worden standaard aangesloten op Connected Support. Ook oudere voertuigen worden er steeds vaker van voorzien. Alle tractoren uit de series 6M, 6R, 7R, 8R en 9R, combines, hakselaars en zelfrijdende spuiten kunnen worden voorzien van JD-link, waardoor ze in verbinding staan met de cloud. “Van reactief naar proactief is een hele omschakeling. Gebruikers, de chef werkplaats en monteurs moeten erop leren vertrouwen. We zien dat iedereen er steeds meer aan went en op vertrouwt. Dat is belangrijk, want deze ontwikkeling draagt bij in het streven naar een hogere bedrijfszekerheid, meer continuiteit in de machinevloot van de klant en zo laag mogelijke kosten per draaiuur”, besluit Willems.