Om de mobiele bendes op te sporen die het voorzien hebben op GPS-systemen, heeft de politie Europol ingeschakeld. Sinds april 2019 ruim 200 gevallen van diefstal van deze apparaten gemeld. Daarvoor werden GPS-systemen veel minder vaak gestolen. De politie gaat er vanuit dat de bendes sindsdien actief zijn.
Flevoland populair onder GPS-dieven
De diefstallen vinden in heel Nederland plaats, maar vooral in Flevoland is het vaak raak, meldt Omroep Flevoland. Factoren die hier waarschijnlijk in meespelen zijn dat de boerderijen daar nogal afgelegen liggen en groot van omvang zijn. Ook hebben veel bedrijven vaak meerdere tractoren met GPS-systemen. Dit meldt Ed Kraszewski (Landelijke Eenheid) aan de NOS.
"De dieven zijn opportunistisch. Ze gaan daarheen waar het meest te halen is en waar het makkelijk is. Kennelijk is dat vooral Flevoland. Maar het gebeurt overal."
Diefstallen van GPS-systemen ook in het buitenland
De Nederlandse politie vermoedt dat de zogenoemde ‘mobiele bandieten’ ook in het buitenland actief zijn. Onder andere in Frankrijk, Duitsland en Engeland is er uit gesprekken gebleken dat er soortgelijke diefstallen op boerderijen plaatsvinden. Daarom is er contact gezocht met Europol.
Mobiele bendes moeilijk te vinden
De politie heeft DNA, vingerafdrukken en voetsporen, maar hebben nog geen verdachten kunnen aanhouden. Door de samenwerking met Europol kunnen vingerafdrukken van een plaats delict in meerdere landen vergeleken worden. Mogelijk leidt dit tot het makkelijker vinden van de criminelen.
Boeren moeten zelf alert zijn
Politiewoordvoerder Kraszewski meldt aan de NOS dat boeren zelf ook alert moeten blijven. De politie denkt dat er overdag verkend wordt om ’s avonds snel aan de slag te kunnen gaan. De dieven maken gebruik van huurauto’s met een Nederlands kenteken en wisselen snel van auto.
Het advies van de politie is om apparatuur ’s avonds te bewaren achter slot en grendel. Ook is het verstandig om camera’s op te hangen en lampen met een bewegingsmelder.