Op het 42-jarige loonbedrijf van de familie Kuunders uit het Brabantse Deurne is de 15 jaar oude Fendt vario 930 Profi COM 3 nog steeds actief. Ondanks de 23.550 uren op de teller is de trekker nog steeds een vaste waarde. Pluspunten van de Fendt vario 930 Profi COM 3 zijn het geringe brandstofverbruik, de makkelijke bediening, de onafhankelijk geveerde vooras en de betrouwbaarheid in zijn algemeen-heid. Daarnaast is het een perfecte trekker voor het ouderwets sleurwerk. Het enige negatieve punt is de slijtvastheid van de motor.
Vijftienhonderd uren per jaar extra
De tweedehands aangekochte Fendt vario 930 Profi COM 3 is gebouwd in het najaar van 2008. Eind maart 2009 heeft Loonbedrijf Kuunders de trekker overgenomen van een Duitse loonwerker. Deze heeft in een klein half jaar veertienhonderd uren op de klok gezet. Kuunders kocht destijds de trekker in combinatie met een nieuwe BLW drie-assige wissel-chassis.
Tevens worden er een mesttank en hooglosser op wissel-chassis aangeschaft. Dit is in al die jaren een steevast koppel gebleven. Heel af en toe gaat de drie-asser van de trekker af om gras op te rapen of om met een kipper te rijden. Meer dan sleepwerk kan ook niet meer omdat ze de hef hebben gedemonteerd. In de beginjaren loopt de Fendt tweeduizend uren per jaar. Doordat er later een tweede combinatie bij is gekomen, maakt hij tegenwoordig nog vijftienhonderd uren per jaar.
Werkzaamheden worden verdeeld met de Fendt vario 930
Vandaag de dag beschikt Kuunders over twee van deze combinaties. Deze zorgen ervoor dat de werkzaamheden verdeeld kunnen worden. In het voorjaar wordt er voornamelijk drijfmesttransport mee gereden. In de zomer en in het najaar wordt de hooglosser op het chassis gebouwd. Dit wordt gedaan om voornamelijk aardappelen, uien en wortelen rechtstreeks vanaf het land op de vrachtwagens te kunnen laden. Werkzaamheden waar jaarlijks zo’n vijftienhonderd uren per combinatie mee gemoeid zijn. Uren die door wisselend personeel gemaakt worden.
Fendt vario 930 Profi COM 3 hoeft voorlopig nog niet weg
Regulier onderhoud verricht men zelf bij loonbedrijf Kuunders. Dealer Rovadi komt één keer per jaar bij een gedeelte van de trekkervloot de winterbeurten uitvoeren. Dit gebeurt samen met een monteur van de loonwerker. In de eerste zeventienduizend uren komen er geen grote reparaties of storingen voor. Na die urenstand heeft de trekker een ruil variobak gekregen van Fendt.
Na negentienduizend uren hebben ze er bij Kuunders voor gekozen om de motor preventief te reviseren. “Probleem bij deze motor is het inlopen van de nokkenas. Wij hadden het idee dat we preventief de motor reviseerden, maar bij demontage kwamen wij er toch achter dat de nokkenas al behoorlijk was ingelopen’, vertelt Kuunders. Na de revisie moet de trekker makkelijk nog tienduizend uren door kunnen. “De dertigduizend uren moet hij hier halen.”
Bij Kuunders zijn ze van mening dat er voorlopig nog geen nieuwe hoeft te komen, zeker niet voor het werk wat de Fendt vario 930 Profi COM 3 verzet. Zolang er geen grote reparaties aankomen, blijft de trekker gewoon op het bedrijf. Een nieuwe is, volgens Kuunders, tegenwoordig te duur in vergelijking met een vrachtwagen met oplegger. Maar mocht er ooit een opvolger moeten komen zal het ongetwijfeld één uit de 900-serie van Fendt zijn. “Of een vergelijkbare trekker van een ander merk”, voegt Kuunders eraan toe.
Een mooi uitstapje
De Fendt vario 930 Profi COM 3 is niet vies van een beetje asfalt. In 2015 is er in Zuid-Limburg een capaciteitstekort voor het uitrijden en transporteren van drijfmest. De transportwagens van het bedrijf krijgen de vraag niet verwerkt. Kuunders besluit dat de Vervaet HydroTrike en de twee 930’s met transporttank richting zuiden gaan om te helpen. Niet op de dieplader maar ze rijden gewoon heen en weer. Een mooi uitstapje voor personeel en machines.
Tekst en beeld: Jens Kusters
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.