De maisoogst is alweer even achter de rug. Voor loonbedrijf Bouwhuis uit Den Ham zijn het al langer herinneringen uit vervlogen tijden. Vorig jaar was de loonwerker namelijk voor het laatst actief in de maisoogst. Eigenaar Gerwin Bouwhuis heeft er voor gekozen om het over een andere boeg te gooien. Het plaatje van de New Holland, dat een jaar later verkozen wordt tot Trekker van de maand, is dus vooral een herinnering aan de tijd in de loonwerkwereld.
Prachtig werk met de New Holland T7.270
“Mais hakselen vonden de jongens altijd prachtig. We werkten met werknemers uit de buurt. Deze foto is vorig jaar genomen door Bram Brinkman, die het mooi vindt om landbouwmachines te fotograferen. Mais hakselen doen we inmiddels niet meer. Net als de andere werkzaamheden van het loonbedrijf. Begin dit jaar heb ik namelijk besloten om te stoppen. Ik kon geen extra vakbekwame medewerkers meer krijgen. Al mijn materiaal heb ik verkocht, behalve een kraan. Daar werk ik nu nog voor de hobby mee. Net als een trekker en een ploeg. Dat doe ik samen met mijn vader, die 55 jaar geleden het loonbedrijf heeft opgericht.”
Blauwe trekkracht
“Wij hadden drie New Holland T7.270-trekkers rondrijden. Ze werden alle drie ingezet voor alle voorkomende werkzaamheden in de akkerbouw en veehouderij: voor de kieper, opraapwagen, silagewagen, ploegen, eigenlijk overal voor. Verder reden er nog vijf andere New Hollands mee. De T7.270-trekkers kwamen in de loop van de jaren op het bedrijf voor vernieuwing van het machinepark. Deze trekker beviel goed, heel goed zelfs. De prijs-kwaliteit is prima, maar de dealer vind ik toch het allerbelangrijkste.”
“Toen ik besloot te stoppen, belde ik onze dealer Twentrac in Holten. De ene dag kwamen ze mijn machines taxeren. De volgende dag kwamen ze erop terug en binnen een half uur had ik het hele machinepark aan hen verkocht. Dat gaf rust. Twentrac leverde jarenlang goede service en het was fijn dat we het zo konden afsluiten.”
Kiepende silagewagen
“We reden op deze foto met een kiepende silagewagen van Schuitemaker, de 720 S/W om precies te zijn. Hij had 42 kuub aan inhoud. Het liep gewoon fantastisch: grote banden en goede besturing. Deze wagen heeft drie seizoenen meegedraaid. Inmiddels ben ik zelf werkzaam bij de SVgroup, een bedrijfsfusie van Schuitemaker en Veenhuis. Daar mag ik als servicemonteur onderhoud leveren aan deze wagens. Dat is ook prachtig werk, want het sluit mooi aan bij ons vakgebied als loonwerker. Het onderhoud deden wij immers ook altijd zelf.”
Van begin tot einde geregeld
“Terugkijkend op mijn besluit heb ik geen dag spijt gehad. Nog steeds heb ik regelmatig contact met oude klanten. De klanten zeiden altijd: ‘Als we Gerwin bellen, dan hoeven we er niet meer achteraan. Dan klopt het van begin tot einde.’ Voor ons is het een mooi compliment om dat achteraf te horen. De klanten snappen mijn keuze, want personeel heeft niemand in de hand. Ik vond het werk mooi en kijk tevreden terug op deze jaren. Voor nu laat ik de maisoogst over aan andere collega’s.”
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Bram Brinkman
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.