Cosun meldt vandaag dat er veel aanmeldingen voor de bijzondere voorwaarden-vorstschade zijn binnengekomen. Inschrijving regeling via het Ledenportaal loopt tot vrijdag 19 januari. De meeste aanmeldingen gaan over suikerbieten in het veld. Bieten die 8 januari gerooid zijn vragen extra aandacht. Voor de bewaring was de temperatuur in de hoop al laag waardoor er toch vorstschade is ontstaan.
Totaal moet nog 2.250 hectare gerooid worden. Het wordt spannend of alle aangemelde suikerbieten uiteindelijk gerooid en in acceptabele conditie geleverd kunnen worden. Met het weerbericht voor komende week en oplopende temperaturen is het van belang dat, als het perceel rooibaar is, niet te wachten. Bieten zijn flink doorvroren en kunnen bij hogere temperaturen in kwaliteit versneld achteruit gaan.
Extra aandacht vraagt het verwijderen van bladgroen tijdens het rooien. Bieten met bladgroen zijn niet leverbaar. Bladgroen levert capaciteitsproblemen op in de fabrieken.
Aandacht voor uw partij nog te leveren bieten
Cosun ziet dat over het algemeen de partijen bieten goed en tijdig zijn afgedekt tegen de vorst. Advies is echter om uw partij goed te controleren op de aanwezigheid van bevroren suikerbieten. Steek met de schop een biet door, bevroren bieten zijn glazig. Probeer in te schatten of de bevroren bieten afgeraapt kunnen worden of dat aanmelding voor de regeling noodzakelijk is. Dit geldt ook voor partijen waar het afdekmateriaal matig van kwaliteit is of deels is losgewaaid.
Als de buitentemperatuur na de vorstperiode weer omhoog gaat, houd dan de temperatuur in uw partij goed in de gaten. Laat de partij langzaam op temperatuur komen door het afdekmateriaal erop te laten liggen. Als de temperatuur in de partij rond de 4-5 graden is en geen vorst voorspeld wordt, is het advies het afdekmateriaal (deels) te verwijderen.
Bron: Cosun