Kerende grondbewerking is niet alleen maar een knopje aanzetten op de trekker en veel hectares afleggen. Dat weten de deelnemers van de Nationaal Ploegwedstrijden 2023 in Veenhuizen maar al te goed. In deze competitie streden ze niet alleen om de winst, maar leerden bovenal de kneepjes van de ploegtechniek.”
“Het kampioenschap was leuk en heel leerzaam”, begint Remco Veenstra, student Aeres MBO Leeuwarden en tevens de deelnemer, die als derde eindigde bij het kampioenschap. “Via school werd ik gevraagd om mee te doen aan de wedstrijd. Het leek mij, samen met een andere jongen, leuk om zo beter te beter leren ploegen.”
Het geheim van goed ploegwerk
Veenstra werkte met een kleine trekker en een tweeschijfs ploeg, dat nauwkeurig afgesteld kon worden. Zo leerde hij, dat de start- en eindplek van je ploegwerk van belang is. Net als het afstellen tijdens het rijden. “Er zit best veel techniek achter ploegwerk,” laat Veenstra weten. “Het allerbelangrijkste is het afstellen. Je kunt niet zomaar op de trekker gaan zitten en rechtdoor rijden. Veel afstappen en controleren of je op de juiste diepte werkt is de tip. Je wilt dat de vorm, waar je met het wiel inrijdt, gelijk blijft. Als je door kuilen rijdt, voel je dat aan de wielen. Daarbij is het belangrijk om in de gaten te houden of je ploegt ook stijgt en daalt.”
Nieuwe vrienden
Bij dit kampioenschap deden deelnemers van verschillende landbouwscholen mee. Daarnaast creëerden de verschillende wedstrijden een veelzijdige groep aan deelnemers. “Naast dat ik veel heb geleerd over ploegen, hadden we een gezellige groep met deelnemers. Na de wedstrijd gingen we samen naar het hotel en uit eten. Zo maak je ook nieuwe vrienden bij een wedstrijd.”
Handig voor later
“Ik doe nu de loonwerker opleiding aan de Aeres MBO Leeuwarden”, vertelt Veenstra. “Ik zit in mijn tweede jaar en loop stage bij Loon- en akkerbouwbedrijf Graafstra in Appelscha. Bij ploegen vind ik vooral het gevolg voor de bodem interessant, dat is mooi om te weten. Daarnaast is het natuurlijk handig voor later om het goed te kunnen.”
‘Uit de schoolbanken’
‘Uit de schoolbanken’ is een rubriek die een brug wil slaan tussen onderwijs en praktijk. Afwisselend worden hier actualiteiten en activiteiten belicht van de loonwerkopleidingen van Yuverta (Zuid-Nederland) en Aeres (Noord-Nederland).
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Aeres MBO