De werkplaats heeft een centrale rol binnen een loonbedrijf. Vele uren worden besteed aan het onderhoud van machines en werktuigen. Meestal gaat dit goed, maar een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Kijk daarom weer eens kritisch naar de veiligheid van uw werkplaats. Kunt u er veilig werken, is alles nog heel, is alle gereedschap gekeurd, wordt er gewerkt volgens de veiligheidsvoorschriften en zijn deze bij alle werknemers bekend?
In vele gevallen zit de oorzaak van een ongeluk in menselijk handelen. Veilig werken kan veel ellende besparen. Het is daarom belangrijk om te werken met veilig en periodiek gekeurd gereedschap. De werkplaats dient verder goede ventilatie te hebben en afzuiging van eventuele (giftige) gassen en dampen.
Verlichting is een ander aspect dat ongelukken kan voorkomen. Goede verlichting zorgt ervoor dat, ook in de avonduren, er goed zicht is op het werk.
Om snel in te kunnen grijpen bij brand is het aan te raden om schuimblussers van negen kilogram op te hangen. Deze dienen te worden geplaatst op een vorstvrije plek. Als dit niet mogelijk is, kan er worden gekozen voor poederblussers. Deze blusmaterialen dienen jaarlijks gekeurd te worden.
Voorkomen is beter dan genezen
Ontvettingsmiddelen zijn zeer brandbaar. Verbied daarom vuur en roken binnen tien meter afstand van de ontvettingsplaats. Ook dient de ontvettingsbak te worden afgesloten met een afsluitbare kap, zodat de dampen niet vrijkomen. Rokers binnen het bedrijf dienen voor de veiligheid buiten te roken en gebruik te maken van een stalen, afgesloten asbak.
Drogende oliën op textiel kunnen gemakkelijk gaan broeien. Als de warmte niet weg kan, gaat het smeulen en mogelijk ontvlammen. Bewaar poetsdoeken en werkkleding daarom na gebruik in zelfsluitende metalen afvalbakken met een metalen deksel. Dit geldt ook voor papier waar u mee poetst.
Tips voor persoonlijke veiligheid
Om uw eigen veiligheid te waarborgen is het van belang om veilige en beschermende kleding te dragen dat past bij de werkzaamheden. Denk hierbij aan een brandvertragende overall of lasschort en een laskap tijdens het lassen, of een schone veiligheidsbril en gehoorbescherming bij andere passende werkzaamheden. Veiligheidsschoenen horen daar ook bij. Lassen en slijpen dient uit de buurt van brandgevaarlijke stoffen te gebeuren en neem dan een schuimbrandblusser mee.
Valgevaar is vaak ongemerkt aanwezig. Zorg daarom dat de vloer vrij is om struikelen, uitglijden en vallen te voorkomen. Leg ook de smeerput dicht als het niet wordt gebruikt. Veilig werken geldt ook op hoogte. Denk hierbij aan gebruik van een rolplatform, aluminium steiger of elektronische hoogwerker. Soms kan het handig zijn om bepaalde werkzaamheden met twee personen te doen, zoals zwaar tillen of banden wisselen, dit ontlast uw rug. Gebruik maken van technische hulpmiddelen is in dit geval ook een optie. Bij het uitvoeren van (brand)gevaarlijke werkzaamheden is het ook aan te raden om ervoor te zorgen dat er altijd iemand in de buurt is die in geval van nood kan helpen of bellen.
Speel niet met vuur
Brandgevaarlijke stoffen vragen om extra aandacht. Sla dit daarom op in daarvoor bestemde vaten en plaats deze in een aparte ruimte. Sla gas- en zuurstofflessen, zowel vol als leeg, apart op en bij voorkeur buiten in een speciaal daarvoor geschikte en afsluitbare ruimte. Ook is het belangrijk om zuurstof- en brandstofflessen apart van elkaar op te slaan. Deze flessen dienen goed afsluitbare ventielen te hebben en vast te staan, zodat ze niet kunnen omvallen.
Tekst: Kim Sjoers
Bron: Interpolis