Met een vast team van ervaren monteurs verzorgt Twentrac in Holten het onderhoud aan veel hakselaars, tractoren en diverse andere machines. De machines worden steeds complexer, waardoor de rol van de kundige mensen steeds crucialer wordt. Dan betalen de trainingen en de jarenlange ervaring zichzelf snel uit. “Iedere storing hebben wij al eens onder handen gehad.”
Onderhoud is samenspel tussen monteur en klant
Werkplaatschef Jules Koch die inmiddels al meer dan 35 jaar bij Twentrac in dienst is, beschouwt onderhoud als een samenspel tussen de monteur en de klant. Het vervangen van een filter, het op peil houden van de olie en het invetten van de nippels kan een loonwerker of zijn medewerker prima zelf, maar al het andere is een stuk complexer. Onderhoud begint al met hoe de eigenaar met zijn materieel omgaat. Bij tijdig plegen van onderhoud zien wij lagere reparatiekosten en tevens ook een verlenging van de levensduur.
Servicebeurt van 600 naar 750 uren
Met de voortdurende prijsstijgingen van nieuwe machines, wordt het steeds belangrijker om grondig naar het onderhoud te kijken. Inmiddels zien we dat de machines van dusdanige hoge kwaliteit zijn, dat de gemiddelde interval voor een onderhoudsbeurt verschuift: voor de nieuwste New Holland-trekkers is dit bijvoorbeeld verlengd van 600 naar maar liefst 750 uren.
Bij Twentrac merken ze de laatste jaren dat er gemiddeld minder reparaties worden uitgevoerd, omdat het aantal werkplaatsuren aan reparaties per machine afneemt. Dat wijst op een positieve ontwikkeling waarin duurzaamheid en betrouwbaarheid samenkomen.
Levensduur machine verlengen dankzij periodiek onderhoud
Een hogere kwaliteit van de machine betekent een verschuiving van de kosten en de mogelijkheid om gemiddeld honderdvijftig extra werkuren te benutten met een goed onderhouden machine. Met goed periodiek onderhoud verleng je bovendien de levensduur van de machine. Als een servicebeurt op de juiste manier, op het juiste moment, met de juiste onderdelen wordt uitgevoerd, heeft dit een positieve impact. “Alles opgeteld is het in de meeste gevallen voordeliger om het onderhoud door een monteur uit te laten voeren, die vrijwel dagelijks dit werk doet.”
De machines worden in Holten voorzien van klantenwensen op het gebied van hydrauliek en bijvoorbeeld de opbouw van een front-pto. “Eigenlijk leveren bij iedere machine een stuk maatwerk”, aldus Koch. Voor aflevering wordt alles nog uitgebreid getest. “Na de eerste vijftig uren vragen we de klant om terug te komen. De volgende beurt is dan weer na 750 draaiuren.”
Goede service leveren dankzij strakke registratie
Bij Twentrac in de werkplaats wordt alles genoteerd. Per machine wordt de urenstand per genoteerd, alle reparaties en onderhoudsbeurten worden geregistreerd, zodat wij altijd direct inzicht hebben in de historie van de machine. Al deze informatie is zeer nuttig om elke machine zo goed mogelijk service te verlenen.
Met volledig uitgeruste servicebussen vertrekken de monteurs richting de klanten om het onderhoud of reparaties uit te voeren. Dit gebeurt uiteraard in samenspraak met de klant, zodat de machines zo kort mogelijk stilstaan.” Complexere werkzaamheden worden in de werkplaats in Holten verricht. “Tevens stellen we de klant op de hoogte van mogelijk toekomstige onderhoud of vervanging van onderdelen die er aan zitten te komen.”
Kennis op het gebied van onderhoud regelmatig bijspijkeren
De monteurs volgen jaarlijks minimaal twee cursussen om het kennisniveau op peil te houden. “Dat is het bijspijkeren van kennis op het gebied van onderhoud tot aan het repareren van complete transmissies.” Dit is hard nodig omdat ontwikkelingen snel gaan en veel problemen moeilijk waarneembaar zijn. “Als een trekker gaat roken of stotteren, dan weet je dat het mis is. Een softwarematig probleem is minder tastbaar en dus moeilijker te begrijpen. Ligt een wiel er af, dan weet iedereen dat er een bout gebroken is, maar het belang van regelmatige software -updates behoort tot een andere orde.”
Twentrac heeft een uitgebreid magazijn aangelegd met originele onderdelen per type- machine zodat er snel kan worden gehandeld en de tijd van stilstand zo kort mogelijk is. Het belang van originele onderdelen hoeft Koch amper te benadrukken. “Namaakonderdelen lijken in eerste instantie goedkoper. De kwaliteit doet echter afbreuk aan de machine. Goedkoop is daarom op langere termijn duurkoop. Originele onderdelen hebben een langere levensduur.”
Specialismes van Twentrac
Het onderhoud aan hakselaars vraagt weer om een andere aanpak. Twentrac heeft meer dan honderd hakselaars in vast onderhoud. Omdat de machines in de meeste gevallen twee keer per seizoen worden omgebouwd, van gras naar mais en van mais naar gras, wordt er meteen ook een reguliere onderhoudsbeurt aan gekoppeld. Hierbij worden lagers en slijtdelen gecontroleerd en indien nodig vervangen. “Onderhoud aan een hakselaar is wel een andere tak van sport. De afstelling van de gewasstroom is belangrijk.”
Ook het onderhoud aan persen en bemestingsmachines is inmiddels een specialiteit binnen de muren van Twentrac. Datzelfde geldt voor het reviseren van Schuitemaker Rapide-opraapwagens. “Steeds meer klanten staan voor de keuze om in te ruilen of om een nieuwe aan te schaffen. De kwaliteit van een Schuitemaker is over het algemeen zo hoog, dat het loont om naar revisie te kijken. Wat wij veel doen voor klanten is het maken van een onderhoudsplan voor het gehele machinepark. Zo maak je inzichtelijk voor welk onderhoud zo’n bedrijf staat en wat het gaat kosten. De klant weet ook meteen waar de waarde zit.”
‘Als loonwerker kun je je geen stilstand veroorloven’
Uiteindelijk moet de loonwerker bedrijfszeker op pad kunnen. “Dat is belangrijk omdat de pieken in de Nederlandse landbouw steeds hoger worden. Als loonwerker kun je je geen stilstand veroorloven.”
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.
Tekst en beeld: Martin de Vries