Akkerbouwer en loonwerker Chris van Hierden uit Kootwijkerbroek heeft dit seizoen voor het eerst met de Rotocare V 6600 gewerkt en is verrast door het resultaat. “Eigenlijk heb ik de machine nooit in het echt aan het werk gezien, alleen op filmpjes.
Het is een bijzondere techniek met de roterende wielen, waar een soort lepeltjes aanzitten. Voordeel is dat alles wat dieper wortelt dan het onkruid blijft staan. Met een normale schoffel zie je op het kopeinde vaak niets meer staan. Deze raust er doorheen, met als resultaat dat op de maispercelen die we hebben bewerkt het onkruid is aangepakt en er geen maisplantje is losgeraakt.”
Mais en bieten
Van Hierden heeft de Rotocare ingezet in mais en bieten. “De capaciteit is verbazingwekkend. Hoe snel en hoe mooi schoon je de mais met twee rondes krijgt.” De Gelderse agrariër vindt dat Rotocare een echte loonwerkmachine is, vooral met het oog op de toekomst.
“Met deze machine is veertig tot vijftig hectare per dag geen probleem. Je moet er wel werk voor hebben en dat is voor ons ook nog een zoektocht. En zolang bepaalde gewasbeschermingsmiddelen nog zijn toegestaan, is de veldspuit nog altijd de goedkoopste oplossing. Bovendien weet je zeker dat het schoon is.” Van Hierden hoopt klanten van zijn loonwerktak, die toch nog redelijk vast zitten in hun eigen systemen, toch te overtuigen om de percelen te schoffelen.
De Rotocare
Het bedrijf van Van Hierden omvat een kalverhouderij, kleinschalige akkerbouw met aardappelen en uien en een loonwerktak. “De machine is echt voor het loonwerk gekocht en het werk daarin hopen we uit te breiden. Het is wel pionieren, maar het resultaat is hoopgevend. De Rotocare kan ook gelijk mee bij het zwartleggen van grasland, waarbij we gelijk de onderzaai voor mais meenemen.”
Flexibel en met hoge capaciteit
Lees ook het artikel ‘Flexibel en met hoge capaciteit’ over het Crop Care-programma, waarmee d Oostenrijkse machinefabrikant Pöttinger aan sluit bij een trend waarin mechanische oplossingen voor gewasverzorging en onkruidbestrijding steeds geavanceerder en belangrijker worden.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Duport