Met de Imants 38FSX opklapbare spitmachine van Imants heeft Loonbedrijf Van Raak uit het Brabantse Hooge Mierde een ware capaciteitsmachine in huis. Vier werkgangen worden in een werkbreedte van zes meter gecombineerd: woelen, spitten, zaaibed bereiden en zaaien. Het resultaat mag er zijn. Vele hectares zijn het afgelopen seizoen zaaiklaar gelegd en perfect ingezaaid.
Imants 38FSX: de nieuwe standaard
De allereerste 38FSX van Imants is twee jaar geleden bij Van den Borne Aardappelen in Reusel in bedrijf genomen. Dat was de nulserie die inmiddels is doorontwikkeld. Waar de ophanging van de zaaimachine van Van den Borne op basis van een standaard zaaibalk in een driepunthef is, heeft Loonbedrijf Van Raak hier een variant op met de zaaibalken direct achter op de spitmachine gemonteerd. Inmiddels is dit de nieuwe standaard van Imants. Verder is de zaaitank lager geplaatst en beter geïntegreerd in de machine waardoor de totale combinatie korter is geworden.
“We zochten capaciteit”
Van Raak werkt sinds het voorjaar met de Imants 38FSX. “We hebben de machine ingezet voor gras en graan en in het voorjaar hebben we ook nog percelen met erwten en spinazie zaaiklaar gelegd en ingezaaid”, vertelt eigenaar Johan van Raak. Het Brabantse loonbedrijf heeft gekozen voor een Kverneland-zaaibak van tweeduizend liter. “De reden voor aanschaf is dat we echt capaciteit zochten. De machines die we hadden zaten vol. Bovendien hebben we het altijd over meerdere werkdagen. Als je apart moet spitten en zaaien dan kost het gewoon veel tijd.”
Spitten of ploegen?
De klanten van het loonbedrijf zitten veelal op zandgrond, waardoor er echt meters gemaakt worden, als je werkgangen combineert. “Er zijn ook percelen met leemhoudende grond. Als het dan nat is, kun je soms beter ploegen. Toch zien we dat de vraag naar…
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Met een abonnement op vakblad de Loonwerker ontvangt u elf keer per jaar het laatste nieuws. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Ontvang hem thuis op de mat!
Tekst en beeld: Martin de Vries