Sterker en onder meer omstandigheden alle soorten en maten kunnen persen en wikkelen. Het is de zoektocht waar Loonbedrijf Vonder uit Nieuwleusen met de Kuhn VBP 7190 Intelliwrap-perswikkelcombinatie een antwoord op hoopt te vinden. Hans Vonder kreeg de kans om met de 0-serie van de Kuhn VBP 7100 te pionieren. Waar de officiële presentatie aan het grote publiek nog moet komen heeft hij al een seizoen met de machine gedraaid. Na drie modificaties en andere kleine aanpassingen kijkt de Overijsselse loonwerk tevreden naar de mogelijkheden. “Wanneer krijg je nu de kans om met een machine te werken, die nog niet eens op de markt is?”
Balen persen op loonbedrijf Vonder
Stiekem perst Loonbedrijf Vonder flink wat balen. Van grote dichte strobalen tot korte kuilvoerbalen met een hoog vochtgehalte voor particulieren met paarden tot grote melkveebedrijven. Dit doet hij doorgaans met de Kuhn VBP2160 en VBP2265-rondebalenpersen. Eigenlijk worden die te intensief gebruik. Het op de randen lopen qua capaciteit zorgt ook voor technische malheur.
“Het moet eigenlijk zwaarder en sterker, zodat ik onder meer omstandigheden variabel kan persen en al het land mee kan pakken.” Hans Vonder werd stiekem al warm gemaakt met de HD-versie, die nog wel drie jaar op zich liet wachten. Het loonbedrijf blijkt voor Kuhn de ideale plek om de nieuwe VBP 7100-serie te perfectioneren.
VBP 7100-serie van Kuhn
Kort door de bocht kan de VBP 7100-serie worden getypeerd als de loonwerker onder de perswikkelcombinaties. Het model is uitgevoerd met een nieuwe drietands rotor en een speciaal ontworpen gewasrol voor een onbeperkte gewasopname. Het invoersysteem heeft 23 messen, waardoor een breed scala aan snijlengtes mogelijk worden. De perskamer heeft een dubbele spanarm die zorgen voor hoge dichtheden in de baal en snel naspannen. De perskamer, rollen en aandrijfcomponenten zijn ‘heavy-duty’ uitgevoerd. Bovendien is het frame versterkt en is de machine voorzien van een extra grote tandemas en banden.
Kuhn heeft de machine uitgevoerd met het gepatenteerde i-DENSE-systeem waar op informatie van vochtpercentage en ingestelde persdichtheid van de baal wordt geregeld. Het optionele Kuhn Twin-reel foliebindsysteem zorgt voor meer efficiëntie bij kuilvoergewassen. De VBP 7190, die op het bedrijf van Vonder draait, maakt balen met een diameter van 80 tot 185 centimeter. Kuhn Geldrop heeft de nieuwe serie op de ATH in Biddinghuizen getoond en grijpt de SIMA in Parijs aan om de perswikkelcombinatie aan het internationale publiek te tonen.
Testen met 0-serie
Dat Hans Vonder de kans had om al een seizoen met de VBP 7190 te werken is een privilege. Kuhn Geldrop heeft de 0-serie via importeur Reesink Agri en dealer Landbouwmechanisatiebedrijf Prins uit Dalfsen alleen nog bij loonbedrijf Grolleman in Hasselt draaien. De lijntjes met technisch specialist Gé Spijker, die als een spin het web functioneert, zijn kort. “Als je aan het pionieren bent, dan moet je er ook kort op zitten”, vertelt productmanager Paul Ferket van Reesink Agri.
“Voor ons is de perswikkelcombinatie een belangrijp product. De ontwikkeling heeft tijd en ervaringen nodig. Misschien is Hans Vonder wel iets te vroeg warm gemaakt met de komst van de HD-versie van de bestaande modellen. Uiteindelijk is dit bedrijf in mijn ogen de perfecte plek voor de doorontwikkeling van de 0-serie. Hans Vonder houdt op een papiertje nauwkeurig bij wat er eventueel beter kan. Gé Spijker kijkt vervolgens naar de techniek en zorgt daar waar nodig voor de aanpassingen.”
Keuze voor ronde balen persen
Voor Loonbedrijf Vonder is balenpersen ondertussen een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. In de directe omgeving werden rond 2012 al flink wat vierkante balen geperst. “Welke stap is dan slim? Sluit je als derde of vierde loonwerker aan of begin je met iets nieuws? Uiteindelijk is het ronde balen persen en wikkelen geworden en dat blijkt goed te passen bij de eigen klanten. Bovendien levert het nieuw werk op”, aldus Hans Vonder.
Al vlot bleken de 23 messen in de Kuhn VBP2160 krap voor het werk dat er doorgaat. “De tweede pers, de VBP2265, was een doorontwikkeling met een verzwaarde aandrijving. Een dubbele capaciteit, maar we wilden ook niet meer afhankelijk zijn van één machine.” Toch zorgde het intensieve gebruik ook voor stilstand. “We persen ook gewoon veel en dan blijken de machines toch kwetsbaar.”
Pionieren met de VBP 7100-serie
De VBP 7190 kon dus in Nieuwleusen flink op de proef worden gesteld, maar de perskamer blijft draaien, ook met lastig gras. Met rollen en riemen is het inzetbereik een stuk groter, ervaart Hans Vonder. Balen van tachtig tot honderdzestig centimeter zijn nu mogelijk. Met de satelliet aan de bovenkant van de wikkelaar is het zelf mogelijk om grote stro/hooibalen van 185 centimeter te maken.
“Hierdoor kunnen we de machine het hele seizoen goed inzetten. Ook onder natte omstandigheden is er geen sprake van ‘baalstilstand’. De chauffeur kan met een druk op de knop de baaldiameter aanpassen. De satelliet gaat omhoog of omlaag en je kunt door naar een volgende klus. De dubbele meelopende aandrijving en dubbele spanarm zijn bovendien een extra zekerheid.”
Gebruikerservaring
Hans Vonder ontdekte bij de eerste snede dat de doorvoer naar achteren bij de kleinere balen niet ideaal was. “De flow klopte niet. Daardoor moet je uitkijken hoe het product uiteindelijk op de tafel kopt”, gaf hij als verbeterpunt aan Gé Spijker mee. Dit werd doorgegeven net als andere aandachtspunten of storingen.
“Uiteindelijk hebben we met de foliebinding, wikkeltafel, folie-invoer en alle andere techniek best over een gecompliceerde machine”, haakt Paul Ferket in. “Daarom is die gebruikerservaring ook zo belangrijk. Om de inzetbaarheid en betrouwbaarheid te verbeteren moet je een compleet seizoen finetunen.” Met het verhogen of verlagen van de veerspanning, een iets andere vertanding op de rotor en een zwaardere aftakas werd het punt van Vonder opgelost.
Na één seizoen met VBP 7100-serie
Uiteindelijk zijn er drie modificaties doorgevoerd. “Maar dan staat er wel een machine met een meer degelijke aandrijving. Ook de persdruk is een heel eind omhoog gegaan. Het is gewoon niet te vergelijken. Je krijgt een hele andere baal.” Bovendien is Vonder zeer te spreken over het gemak van de computergestuurde opties. “Toch doe je persen nooit met de automatische piloot. Voor gras geldt dat iedere snede anders is. Sterker nog, in de ochtend heb je ander gras dan in de avond. Je hebt gewoon een compleet seizoen nodig om zo’n machine te optimaliseren en dan nog zul je komend seizoen weer dingen tegen komen, omdat de omstandigheden compleet anders zijn.
De folie trekt de baal goed strak en houdt het product ook goed strak. Het 3D-wikkelen kost volgens Vonder tijd, maar het is een enorme stap vooruit. “Hoe minder lucht in de baal, hoe beter de conservering en hoe hoger de kwaliteit van het voer. Als je dat afzet tegen bewaarverliezen in de kuil dan ben ik stellig: Folie-gebonden balen hebben minder verliezen en het product wordt beter opgenomen door het vee.” Voor Vonder is het nu tijd om de rekenmachine te pakken. “Als ook de laatste puntjes zijn aangepast gaan we om tafel over de VBP 7190. Wat kost die? Wat levert die? Wat kunnen we er mee verdienen? Uiteindelijk draait er om welke route we naar de toekomst willen pakken, maar met deze ervaring met de 0-serie ben ik zeer positief.”
Meer weten over de Kuhn VBP 7100-serie? Neem contact op met Reesink Agri via 0575-599469
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Loonbedrijf Vonder