Fabrikant Krone claimt met de ZX-serie de sterkste opraap- en doseerwagens ter wereld te hebben. Een veelzijdige dubbeldoelwagen met ongekende capaciteit. Bij landbouwloonbedrijf Krijnen in Oosteind en Loonbedrijf Van Lipzig in Velden zijn dit seizoen Krone ZX 470 GL-wagens uitgeleverd. De gebruikers belichten de troeven en komen tot dezelfde conclusie. “Het was al goed en is nog veel beter geworden.”
Bij zowel Jan Krijnen als Martijn van Lipzig is de aanschaf van een nieuwe opraap- en doseerwagen een economische keuze. Beide loonwerkers werken al veel langer met tevredenheid met Krone. “De vorige hebben we tien jaar gehad, met 4.500 draaiuren. Daar mankeerde nooit wat aan. Bovendien is de wagen ijzersterk. De reden was dat de banden kaal werden. Een nieuwe set kost al snel achtduizend euro. We konden de vorige ZX400 goed inruilen”, vertelt Jan Krijnen. Bij Loonbedrijf Van Lipzig was er ook niet een directe noodzaak. “Mede door het jaarlijkse onderhoud was er eigenlijk niets aan de hand. Maar de banden zaten er aan te komen. Met de huidige prijsstijgingen is dat wel een factor om mee rekening te houden. Eigenlijk hadden we het investeringsplan al rond, maar met een aantrekkelijke regeling en een behoorlijke inruilwaarde voor de twee jong gebruikte machines was de afweging niet zo moeilijk. Ik rijd het liefst met twee nieuwe.”
Wat zijn dan de troeven van de ZX 470 GL?
Pick-up
De ongestuurde pendelende EasyFlow pick-up wordt hydraulisch aangedreven, onafhankelijk van de snijrotor. De aandrijving maakt grotere werkbreedte mogelijk en zorgt voor een optimale gewasopname bij elke snelheid.
Snijkwaliteit
De snijrotor heeft acht spiraalvorming geplaatste tandrijen, met een diameter van 88 centimeter en een werkbreedte van 191 centimeter. Het gewaskanaal is maar liefst negentien centimeter diep. Dit zorgt voor een optimale doorvoer en een hoge capaciteit. De snijkwaliteit van de Krone-rotor onderscheid zich door de 22 millimeter brede Hardox meenemers, die een schaarbeweging maken ten opzichte van de messen. Mede hierdoor wordt het gewas exacter gesneden op 37 millimeter en minder vermoest. In het zwad ligt aan de buitenzijden altijd minder gewas en daarom is aan beide buitenzijden van de rotor de ruimte verkleind, om zo het gewas beter samen te drukken en het pakket beter te snijden.
SplitCut
De buitenste rij meenemers kunnen aan de zijkant van de rotor geen ongesneden plukken gras in de wagen trekken, maar nemen het gewas gedwongen mee terug en gooien het naar het midden van de snijrotor, waardoor ook deze plukken exact gesneden worden.
Vermogensoverdracht
De snijrotor wordt aangedreven via een zesrillige powerband en een geïntegreerde planetaire eindaandrijving, die het toerental van de rotor reduceert. Piekbelastingen, door bijvoorbeeld ongelijkmatige zwaden, worden door deze aandrijving optimaal opgevangen.
Messenbalk
Het gras wordt gesneden met 48 messen, die individueel beveiligd zijn. De uitzwenkbare messenbalk is voorzien van een centrale messengroepschakeling, waardoor de snijlengte eenvoudig in te stellen is. Het vervangen van de messen kan zonder gereedschap, me centrale vergrendeling. Met SpeedSharp kun de messen volledig automatisch slijpen, waarbij in twee cyclussen 24 slijpschijven automatisch de messen in een handomdraai slijpen.
Krone ZX 470 met beweegbare voorwand
De wagens in de ZX-serie zijn voorzien van een beweegbare voorwand, die tot 4,5 kuub meer laadcapaciteit geeft. Bovendien is variabele persdruk mogelijk en bovendien is helpt de wand bij het sneller en volledig lossen van de wagen.
Bediening
Krone heeft de dubbeldoelwagens uitgevoerd met stootvaste bedieningsterminal.
Hydraulisch onderstel
De ZX-serie kenmerkt zich door gedwongen gestuurde tandem. Dit zorgt er voor dat zowel graszoden als banden worden ontzien en het onderstel ontlast. Door de geringe wrijving trekt de wagen lichter.
Meer inhoud, minder verbruik
De ZX 470 XL heeft een totale inhoud van 47 kubieke meter, waardoor er flink werk verzet kan worden op het land. Meer inhoud spaart transportbewegingen uit en levert een meer constante aanvoer voor de shovel op de kuil.
Tekst: Martin de Vries Beeld: Abemec Waalwijk en Martin de Vries