De tijd voor het aanwenden van mest op landbouwgrond is in de meeste situaties verstreken. Echter zijn er een aantal mestsoorten en situaties die op dit moment ook aangewend kunnen worden. We zetten ze voor je op een rij.
Vaste mest
Wil je dit jaar vaste strorijke mest uitrijden op grasland? Dan mag dat op klei en veen vanaf 1 december. Een voorwaarde is dat in deze vaste mest zichtbaar een substantiële hoeveelheid stro aanwezig is.
Vaste mest uitrijden bouwland op klein en veen mag het gehele jaar.
Kunstmest
Kunstmest valt onder anorganische meststoffen. Stikstofkunstmest mocht uitgereden worden van 1 februari tot en met 15 september. Voor een aantal akkerbouwgewassen gelden uitzonderingen op de uitrijperiode, deze zijn:
- Voor de teelt van winterkoolzaad mag je tot en met 15 oktober stikstofkunstmest gebruiken. Het bouwland moet gelijkmatig beteeld worden.
- Voor de teelt van rietzwenkgras, roodzwenkgras of veldbeemdgras mag je tot en met 15 oktober stikstofkunstmest gebruiken. Het bouwland moet gelijkmatig beteeld worden en de teelt is voor een tweede of latere oogst in het jaar daarna.
- Voor de teelt van vollegrondsgroente mag je het hele jaar stikstofkunstmest gebruiken. Het bouwland moet gelijkmatig beteeld worden.
- Teelt je graan op kleigrond? Dan mag je in de uitrijdperiode stikstofkunstmest op bevroren grond gebruiken. Er zijn wel extra voorwaarden. Zo mag de grond maar licht bevroren zijn. In de loop van de dag moet de temperatuur tenminste 5 graden zijn zodat de kunstmest kan oplossen. Na het uitrijden van de kunstmest mag de grond niet 24 uur achter elkaar bevroren blijven.
Voor overige anorganische meststoffen (o.a. fosfaatkunstmest) of het bekalken van percelen zijn geen uitrijdregels. Deze mest mag het hele jaar worden uitgereden.
Compost
Het uitrijden van compost mag het gehele jaar door. De compost moet gelijkmatig over het perceel worden verdeeld, dit hoeft niet emissiearm.
Bron: Agrifirm