Groenbemesters hebben een belangrijke plaats in het teeltplan van landbouwers. Ze zijn als het ware het begin en het sluitstuk van een goede teelt. Het is dan wel belangrijk om goed na te denken op welke manier ze in de gegeven omstandigheden het best ingewerkt worden.
Mechanisch vernietigen en inwerken van groenbemesters
Heel wat aangedreven en niet-aangedreven machines werden gedemonstreerd tijdens het groenbemestersevent dat doorging in het Vlaamse Kruisem. Drie daarvan geven we een plekje in de spotlight.
Moreni Messenkopeg + Ovlac Ecoploeg
De messenkopeg telt drie mestanden per rotor die voorzien zijn van scherpe strips. Geschikt om groenbemester te vernietigen en onder te werken maar ook om gewasresten onder te werken en graszoden te verkleinen. Gecombineerd met ecoploeg die tussen vijf en 25 centimeter diep ploegt, ideaal om gewasresten onder te werken. Er wordt aangeraden om in een eerste werkgang enkel de messenkopeg te gebruiken en enige tijd later de combinatie in te zetten.
Imants Culter + Eco-mix spitmachine
Met de voorzetwoeler, die voorzien is van zes tanden op één rij, wordt er gebroken, niet gemengd. De Eco-mix spitmachine is gemaakt om ondiep te werken en voedingsstoffen boven in de grond houden. Het principe van de spitmachine is mengen. Het zaaibed blijft hierdoor ook iets warmer. Deze combinatie is geschikt voor zwaardere gronden: diep loshalen, ondiep bewerken en een zaaibed maken. De achterste rol egaliseert en werkt een viertal centimeter diep. Machine is makkelijk te combineren met zaaimachine.
Rath Geohobel Grondschaaf
De bedoeling van de machine is om de grond minimaal af te schaven met speciaal gepatenteerde messen. Die zijn licht afgerond en overlappen elkaar drie centimeter. Ze zijn 25 centimeter breed en schaven over volle breedte van de machine. Keuze voor wielen, rol of combinatie. De rol sluit het materiaal op voor een goede humusopbouw en capillaire werking. Combinaties met zaaimachine of voorzetwoeler zijn ook mogelijk. Door het werken met zeer lage toeren blijft de structuur van de bodem intact. De werksnelheid is afhankelijk van het gewas en de grond.
Tekst en beeld: Seppe Deckx
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.