Menig trekkerhart gaat harder kloppen als ze een blik werpen in het machinepark van Loonbedrijf Van Duren in het Drentse Linde. Tussen de capaciteitsmachines van Case en McCormick staat namelijk een cabineloze roodkleurige Oost-Europeaan: de Ursus Bison. De trekker kwam in 1984 en is de basis geweest van het loonbedrijf. Aangehouden uit nostalgie, erkent eigenaar Henri van Duren, maar de kleine krachtpatser wordt nog altijd volop ingezet.
Steeds minder trekkers uit Oost-Europa
“Het is eigenlijk jammer dat we steeds minder van de oerdegelijke trekkers uit Oost-Europa in het veld zien”, vindt Van Duren. In zijn ogen zijn merken als Belarus en Ursus te laat op de trein met hogere pk-klasses gesprongen. De vraag naar trekkers van 160 pk of meer werd in de landbouw steeds groter.
De Oost-Europese fabrikanten zijn te laat op die schaalvergroting in gesprongen en hebben daarmee volgens hem de strijd verloren. “Terwijl er vaak niets aan mankeert en je er alle werkzaamheden mee kunt doen. Het zijn redelijk standaard trekkers, waardoor je zelf makkelijk reparaties kunt uitvoeren en kunt ombouwen of uitbreiden met vierwielaandrijving of een turboblok.”
Ursus Bison luxe trekker in 1984
De Ursus Bison kwam in 1984 op het melkveebedrijf van Van Duren. Mechanisatiebedrijf Van den Berg uit Zwartsluis werd toen dealerbedrijf voor de Ursus. “Daarmee is deze trekker ook de eerste Ursus geweest die Van den Berg heeft verkocht. Het was destijds echt een luxe trekker”, weet Henri van Duren nog te vertellen. “Eigenlijk is de Ursus ook de basis geweest voor ons als loonwerker, omdat we de trekker hebben ingezet voor het mais zaaien. We hebben daarvoor speciale wielen er onder gezet.”
Het precieze urenaantal van de Ursus Bison is niet bekend. In al die jaren is de Oost-Europese trekker omgebouwd en opgeknapt. Zo was de cabine verrot en is er af gehaald. Ook is er bij het vervangen van de koppeling een nieuwe teller op gezet. Henri van Duren meent dat ‘het klokje’ toen ruim boven de tienduizend uren stond. “Nu zal het in totaal een kleine dertienduizend uren zijn, schat ik in.”
Trekkertrek en licht loonwerk geen probleem voor Ursus Bison
Uit nostalgische redenen is de Ursus altijd op het bedrijf gebleven. “Voor de hobby wordt die door de jongens ook gebruikt voor trekkertrek, maar ook voor het kleine grondverzet bij particulieren en ander licht loonwerk zoals schudden en rollen gebruiken wij de Ursus Bison nog veel. Het mooie is dat deze trekker ons nog veel werkvreugde geeft. We krijgen best wat stagelopers van de loonwerkopleiding over de vloer. Zij vinden het fantastisch om met de trekker op pad te gaan. Het is toch wat anders dan een Case IH MX110 Maxxum, die wij hier ook hebben draaien.”
Heeft u ook zelf een machine of werktuig die flink wat uren op de teller heeft? Tip de redactie en mail naar deloonwerker@prosu.nl.
Tekst: Martin de Vries
Foto: Lex van Duren
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad de Loonwerker gelezen. Meer van dit?