Fruitteler en Delphy fruitvoorlichter René Bal paste afgelopen seizoen precisie fruitteelt toe. Precisie fruitteelt is een nieuwe toepassing waarmee fruittelers hun teelt optimaliseren door tot op detailniveau hun spuitstrategie te bepalen én automatisch laten uitvoeren. Daarmee besparen ze op het gebruik van spuitmiddelen en arbeidskosten en verhogen ze hun opbrengsten en de kwaliteit en uniformiteit van het fruit.
René Bal is fruitteler en fruitvoorlichter bij Delphy in Wageningen. Hij teelt in Kwadendamme Elstar appels en Conference peren op 19 hectare samen met zijn oom Toon Steijn. René Bal deed samen met andere fruittelers mee aan een onderzoek naar het optimaliseren van de bloesemdracht bij fruitbomen van onder andere Wageningen UR, Aurea Imaging, Munckhof Fruittech Innovators, Agromanager en Delphy. Uitgangspunt is dat de groeikracht bloemclusters voor een deel de vruchtmaat en de productie bepaalt. Door elke fruitboom individueel, zo goed mogelijk chemisch te dunnen of de groei te reguleren kan de fruitoogst zijn geoptimaliseerd.
Bloesemdetectie en taakkaarten
René Bal maakte gebruik van de nieuwe precisie fruitteelttechniek om de vruchtdracht van zijn fruitbomen te optimaliseren. Daarvoor liet hij eerst een bloesemdetectie uitvoeren door middel van droneopnames via Aurea Imaging. Bomen met relatief weinig knopvorming zijn behandeld met een groeiregulator om extra vruchtzetting te stimuleren. Bomen met veel bloemclusters zijn juist behandeld met een dunningsmiddel.
Aan de hand van de beeldopnames maakte de teler samen met zijn collega’s van Delphy een nauwkeurige taakkaart met voor elke boom de juiste spuitstrategie. Locatie specifiek gaven ze aan of en met welke middel en dosering men moest spuiten. Aurea Imaging zette de beeldkaarten om naar een digitale taakkaart die in het spuitsysteem van Munckhof werd ingevoerd. De spuit voerde daarna volledig automatisch en zeer nauwkeurig de spuitstrategie voor elke boom uit.
10 procent opbrengstverhoging
De inzet van precisie fruitteelt leverde René Bal op basis van een scenario berekening 3.400 euro per hectare op. Hij bespaarde op arbeidskosten door gericht op de volle bloesem bomen te spuiten. De opbrengsten waren 10 procent hoger en de kwaliteit en uniformiteit van het fruit was gelijkmatiger met minder arbeidsinput. Ook andere fruittelers die meededen aan het onderzoek haalden vergelijkbare resultaten.
In 2022 zal daarnaast ook een analyse plaatsvinden of de beurtjaargevoeligheid hiermee is afgenomen. Dit jaar wil René Bal zijn methode voor precisie fruitteelt ook inzetten voor wortelsnoei.