Wat kun je winnen met preciezer bemesten in mais? Door de inzet van smart farming, denk aan sensoren, satellieten en drones, kan het oogstresultaat en daarmee efficiënte ruwvoerwinning verbeteren. Bovendien kan er flink worden bespaard met gedeelde bemesting op basis van gewasbehoefte, is de overtuiging van Herman Krebbers. Als projectmanager mechanisatie en precisielandbouw bij adviesorganisatie Delphy is hij op zoek naar de balans tussen mestgift en de opbrengst van mais.
Het voordeel van gedeelde bemesting zit er vooral in dat de meststoffen niet in één keer worden toegediend, maar bijvoorbeeld zestig procent voor het zaaien en dan aan de hand van bodem- en gewasanalyses in juni bepalen wanneer het gewas wat extra nodig heeft. Het voordeel van kleinere giften zit niet alleen in het beter kunnen sturen van de groei en benutten van mest, ook de kans op uitspoeling wordt verkleind. Immers, hoe kleiner de hoeveelheden hoe preciezer je dit kunt inzetten.
Kritische kijk naar gedeelde bemesting
Herman Krebbers realiseert zich dat er ook scepsis is over gedeelde bemesting. “In Duitsland en de Verenigde Staten wordt het al meer toegepast. Aan de andere kant, als je je boerenverstand gebruikt dan kun je al goed aanvoelen dat weer invloed op overmatig bemesten heeft. Met regenval groeit de kans op uitspoeling, met droogte neemt het gewas de meststoffen niet op. Die mestruimte had je ook kunnen benutten voor grasland. Als je vanuit dat oogpunt redeneert, is het al winst zou je zeggen.”
Geen idee hoeveel mais er van een perceel af komt
Krebbers realiseert zich wel dat er bij de uitkomsten een voetnoot hoort. “Boeren hebben namelijk geen idee hoeveel mais ze eigenlijk van een perceel afhalen. Daar is dus veel te halen.” Met betrokken loonwerkers is aan het einde van het seizoen bij de oogst de opbrengst van de stroken gewogen met mobiele weegplaten. Daar bleek uit dat de opbrengsten nagenoeg gelijk zijn, als de gedeelde en de volle mestgift naast elkaar worden gelegd. “Dat geeft al aan dat met de volle mestgift er te veel is gegeven, zonder dat er meer mais af komt.”
Hogere maisopbrengst door gedeelde bemesting
“Uiteindelijk willen we de boeren laten zien dat de opbrengst van mais stijgt als je de mest beter en gerichter inzet. De crux zit in het feit dat we nu nog geen harde argumenten hebben om de veehouder een keuze voor te leggen: Kies je voor massa of optimale kwaliteit?”. Volgens Krebbers is uit een project met Groeikracht in de Achterhoek gebleken dat er tien tot vijftien procent meer zetmeel in de mais zit dankzij betere benutting van de meststoffen bij gedeelde bemesting. “Het is voor de betrokken loonwerker niet makkelijk om dit tussen de oren bij de veehouder te krijgen.”
Tekst en beeld: Martin de Vries
Dit betreft een artikel uit het vakblad de Loonwerker. Het hele artikel lezen?