Loonbedrijf Weco de Hondsrug uit Borger verving in 2018 haar bietenrooier op rupsen voor een zesrijige Vervaet Q621. De keuze voor deze capaciteitsmachine, uitgevoerd met een luchtdrukwisselsysteem, heeft volgens bedrijfsleider Ebel Brandsema goed uitgepakt. “Alles opgeteld is dit een prachtmachine met naar verwachting een hoge restwaarde, waardoor het de meest rendabele optie is.”
Bieten zo goed mogelijk van het land
Gemiddeld haalt Weco de Hondsrug zo’n 570 hectare bieten binnen. Alles bij de Vervaet Q621 er op gericht om de bieten zo goed mogelijk van het land te krijgen en de bodem daarbij zoveel mogelijk te ontzien. Als het moet 24/7, waar Frits Dobben en Bert Abbing als chauffeurs elkaar afwisselen in shifts van twaalf uren. “Bieten vormen een belangrijke aandeel binnen onze werkzaamheden”, vertelt Ebel Brandsema. “We hebben ook een Kverneland–zaaimachine van achttien elementen waarmee we bieten in ruitverband zaaien. Zo krijgen we ook exact het aantal planten wat je op een perceel nodig bent.”
Keuze voor de Vervaet bietenrooier
De Vervaet bietenrooier kwam in 2018 op het bedrijf en verving een Grimme Maxtron met een rupsonderstel. Het loonbedrijf was al bekend met Vervaet. Op het bedrijf lopen twee zelfrijdende bemestingsmachines, de bekende Hydro Trikes, voor zodenbemesting en bouwland. Bovendien heeft Weco de Hondsrug goede ervaringen met het steunpunt van Vervaet in Wasse. “Maar ook prijstechnisch kwam de Q621 al beste uit de bus.”
Poetseras op de ontbladeraar
De ontbladeraar op de bietenrooier van Weco de Hondsrug is uitgevoerd met een poetseras. Dat was een nadrukkelijke wens van het loonbedrijf. “Onze vorige bietenrooier had ook een poetseras. Groot voordeel ten opzichte van een schalpeur is dat de kop van de bieten niet het land op gaat, maar mee gaat naar de fabriek. Uiteindelijk wil de boer zoveel mogelijk product afvoeren. Schalpeurs snijden veel weg. Wij leveren complete bieten af met lage tarra’s, dus dat gaat hartstikke best.”
Optimale bietenoogst
Brandsema ziet een optimale oogst van bieten als een samenspel tussen de akkerbouwer, de loonwerker en ook de fabriek. “Als je kijkt naar ons luchtdrukwisselsysteem en de banden die nooit in elkaars spoor rijden, dan denk ik dat wij als loonwerker vanuit het oogpunt uit bodem alles tiptop in orde hebben. Het wordt echter wel een lastig verhaal als de boer dan zelf met een twaalf tons kipper op fietswielen het land op komt rijden.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Vervaet (Michel Velderman) en Martin de Vries
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit de Loonwerker gelezen. Alles weten over de Vervaet bietenrooier bij Loonbedrijf Weco de Hondsrug?